Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 19 mei 2010 Private Herbert Burden
German

19 mei 2010 Private Herbert Burden

Als zoon van een tuinman kwam Herbert Burden in 1898 in de Engelse plaats Lewisham op de wereld. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, was Herbert net 16 jaar jong.

Your country needs you
Destijds werd het straatbeeld opgeluisterd met de posters van Lord Kitchener, waarop deze een appel deed op het “vaderlandsliefde gevoel” van alle jonge mannen en hen opriep zich te melden voor het leger: Engeland heeft je nodig! Het waren zware tijden en ook voor Herbert was het moeilijk werk te vinden. Hij werd geconfronteerd met de posters en verhalen over heldendom en roem. Daarom leek het leger de beste oplossing. Er was één probleem, de minimum leeftijd om te worden toegelaten was 18 jaar en Herbert telde slechts 16.  Hij meldde zich aan op het wervingsbureau. De selectieofficier had de nodige twijfels maar heeft waarschijnlijk gedacht: ”Lord Kitchener heeft behoefte aan soldaten”. Herbert werd aangenomen en ingedeeld bij de Northumberland Fuseliers.

Aan het front
Begin 1915 vertrokken ze naar het front. Op de leeftijd van 16 jaar hockeyen of voetballen jongens bij de A of B junioren en beleven ze op de zaterdagavond hun eerste amoureuze avontuurtjes. Voor Herbert ging dit niet op. Hij bevond zich aan het front onder vijandelijk vuur, tijdens regen en kou in smerige vochtige loopgraven vol ongedierte en zag mannen sneuvelen. Geen heldendood, geen roem. Net als ieder ander was hij bang, kindsbang.

Verlof of laf? 
In de periode dat zijn eenheid werd afgelost en Herbert achter de frontlinie was gelegerd, kreeg hij permissie voor het bezoeken van een vriend in een nabij gelegen eenheid. Hij onttrok zich niet uit de dienst, ging alleen naar een ander onderdeel. De jonge 16-17 jarige tiener was 48 uur afwezig.
Bij terugkomst werd hij gearresteerd en voorgeleid aan een Militair Tribunaal. Verdedigers waren niet beschikbaar, de tiener moest het zelf doen. Voor het tribunaal verklaarde hij: “Ik hoorde dat mijn vriend zijn broer had verloren en wilde weten of het waar was”. Het Militaire Tribunaal nam zwaar in overweging, dat Herbert kort voor zijn vertrek de order had gekregen met zijn eenheid terug te keren naar de frontlinie om in de nachtelijke uren te gaan graven in de vuurlinie. Zijn bevelvoerend officier Luitenant-kolonel Clement Yatman legde voor het Tribunaal de volgende verklaring af: “Deze opdracht droeg de gebruikelijke gevaren met zich mee en daaraan heeft Private Burden zich onttrokken”.
Op 2 juli 1915, werd de 17 jarige teenager Herbert Burden schuldig bevonden en veroordeeld tot de doodstraf. 

Gefusilleerd op zijn 17e jaar
Op 21 juli stond de jonge Herbert voor het vuurpeloton. Hij werd doodgeschoten door jongens uit zijn eigen regiment. Gefusilleerd op zijn 17e, de leeftijd waarop je nog niet in het leger mocht. Zijn leeftijd was bekend maar dat vormde geen beletsel om het vonnis uit te voeren.

Rehabilitatie
In 2001, 86 jaar na zijn dood, is op het Arboretum in Lichfield Engeland, een gedenkteken onthuld voorstellende Herbert Burden, als eerbetoon aan alle Britse militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn geëxecuteerd wegens lafheid, desertie, enz.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen