Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 17 maart 2013 Henk Brinkgreve
German

17 maart 2013 Henk Brinkgreve

Henk Brinkgreve
Henk Brinkgreve, geboren 6 juni 1915 te Utrecht, studeert na het gymnasium, Rechten aan de Universiteit van Leiden. Tijdens de mobilisatie van het Nederlands leger in 1939, krijgt reserve officier Henk Brinkgreve de oproep zich te melden en wordt ingedeeld bij de artillerie. De dag van de Duitse inval, 10 mei 1940, ligt Henk met zijn regiment bij de Peelraamstelling, weet zich na de capitulatie aan te sluiten bij terugtrekkende Belgische troepen en is via Cherbourg (Frankrijk) met een Brits troepenschip ontkomen naar de Engelse haven Southampton.  

Commando opleiding
Henk blijft in dienst van de Nederlandse strijdkrachten, volgt op eigen verzoek de commando-opleiding. Luitenant Henk Brinkgreve behoort tot de commando's die 2-3 september 1942 deelnemen aan Operation Dryad, een commandoraid op "The Casquets Lighthouse", een vuurtoren ten westen van Alderney, één van de Kanaaleilanden. Na de capitulatie en Duitse bezetting van de Kanaaleilanden in 1940, is de vuurtoren door de Duitsers uitgerust als Marine Radiostation. In een later stadium komt Henk als militair terecht bij het Britse Special Operations Executive (SOE) en wordt als vrijwilliger opgeleid tot geheim agent voor het Nederlandse Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO).

Jedburgh opleiding
December 1943 heeft Henk zich uit eigen beweging opgegeven voor de Jedburgh opleiding, die voor een groot deel plaatsvindt in Milton Hall, een oude buitenplaats in de omgeving van Peterborough (Cambridgeshire, Engeland). De zware veldoefeningen vinden deels plaats in het dunbevolkte Schotland dat door haar uitgestrekte ruwe landschap daarvoor uitermate geschikt is. Jedburgh is een willekeurig gekozen codenaam en heeft niets te maken met het Schotse plaatsje Jedburgh, gelegen in Zuid Schotland kort nabij de Schots- Engelse grens.

Jedburghteam Dudley
Een Jedburghteam bestaat uit drie personen waarvan in de regel één afkomstig is uit het land waarboven zij worden gedropt. In de nacht van 11 op 12 september 1944 wordt het Jedburgh team met de codenaam “Dudley” gedropt op de droppingzone *Evert” bij de Piksen in de nabijheid van Wierden Twente. Team Dudley bestaat uit majoor Henk Dudley (Brinkgreve), de Amerikaan Major John Malcolm Olmsted en de Ierse Sergeant John Patrick Austin. De opdracht is om de los van elkaar werkende verzetsgroepen tot samenwerking te brengen en maatregelen te treffen, waardoor het XXX Britse legercorps, na een succesvol verlopen Operatie Market Garden, zou kunnen doorstoten naar Duits grondgebied. De Slag om Arnhem en Market Garden mislukt waardoor het laatste niet meer aan de orde is. Het Dudley team blijft in Nederland.

Villa Lidwina
Bij een overval door de Duitse SD op het hoofdkwartier van de Twentse knokploegen (KP) villa Lidwina te Zenderen (nabij Almelo) verliest Henk Brinkgreve zijn papieren en uniform. In onderling overleg tussen de leden van team Dudley wordt besloten dat Major John Malcolm Olmsted de meest aangewezen persoon is om bij het hoofdkwartier in Engeland verslag uit te brengen over de situatie in Oost Nederland. Hij maakt deel uit van Operatie Pegasus 2 en bereikt als één van de weinigen op 20 november 1944 de Zuidelijke Rijnoever. John Patrick Austin wordt 18 november 1944 bij toeval door de Duitsers in Luttenberg gearresteerd en komt terecht in het Huis van Bewaring te Zwolle.

Erve Rikhof Losser
Door zijn verzetsactiviteiten is Henk Brinkgreve genoodzaakt vele malen van schuiladres te veranderen en komt uiteindelijk terecht op de Erve Rikhof in Losser, momenteel in de omgeving beter bekend als boerderij Rikhof, nabij de Nederlands-Duitse grens. Om onduidelijke redenen wordt de boerderij, 5 maart 1945,  bezocht door Nederlandse SS-ers. Henk Brinkgreve is onbewapend en doet desondanks een aanval op één van de bewapende SS-ers. Het is vrijwel zeker dat de andere Nederlandse SS-er L.J. Dissevelt daarop het fatale schot heeft gelost waardoor Henk zo kort voor de bevrijding omkomt.  In de laatste oorlogsmaanden heeft de moeder van Henk, haar zoon nog 2 maal onverwacht teruggezien. Zijn vader was daar helaas beide keren niet bij. Ook heeft Henk zijn vriendin verschillende keren weten te bezoeken. Uiteraard waren al deze bezoeken zeer risicovol en geheel tegen alle regels in!  

De Fakkeldrager
Aanvankelijk wordt Henk 9 maart 1945 in Losser begraven. 12 juni 1945 vindt de herbegrafenis met Militaire eer plaats op de Oosterbegraafplaats in Enschede. De plaatsing van het grafmonument, de fakkeldrager, ontworpen en vervaardigd door zijn broer de kunstenaar beeldhouwer Geurt, vindt plaats op 5 maart 1947.

Militaire Willemsorde
Henk is in 1946 postuum onderscheiden als Ridder 4e Klasse de Militaire Willemsorde wegens moed, beleid en trouw en krijgt tevens de Britse onderscheiding “The King’s Commendation for Brave Conduct”.

John Patrick Austin
Sergeant John Patrick Austin wordt 4 april 1945 gefusilleerd in Hattem. Enschede is dan al bevrijd.

Nederlandse SS-er L.J. Dissevelt
De Nederlandse SS-er L.J.Dissevelt is bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel. Bij verstek omdat hij tijdens zijn internering in afwachting van berechting was ontsnapt. Hij kwam terecht in Duitsland en doordat ieder SS-er de Duitse nationaliteit heeft gekregen, wordt hij niet uitgeleverd.
 
De Fakkeldrager is niet meer
In de ochtend van 2 mei 2010, bij aanvang van de werkzaamheden, ziet het personeel van de Oosterbegraafplaats dat het grafmonument “de fakkeldrager” tijdens de nachtelijke uren is geroofd. Na 63 jaar is de “fakkeldrager” niet meer. De sokkel blijft achter.  

Annette Niessen-Brinkgreve en Historische Kring Losser
Mevrouw Annette Niessen-Brinkgreve en de Historische Kring Losser hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de gerenoveerde sokkel als monument te plaatsen voor Erve Rikhof, de boerderij aan de Deppenbroekweg 8 te Losser, de locatie waar Henk Brinkgreve is doodgeschoten. Tijdens een bijzonder samenkomst in het Aleida Leurinkhuis te Losser waarbij ook de familie Brinkgreve aanwezig is, vertelt mevrouw Annette Niessen-Brinkgreve een boeiend verhaal over Oom Henk.

Luitenant Koen Brinkgreve onthuldt monument
Daarna wordt 68 jaar later op dezelfde datum en ongeveer het zelfde tijdstip 5 maart 15.00u waarop Henk Brinkgreve is doodgeschoten, het monument onthuld door Luitenant Koen Brinkgreve familielid. Tevens betekent dit de start van het project “Plaatsen van herinnering”, een fietsroute langs bijzonder plekken van de Tweede Wereldoorlog, een initiatief van de Historische Kring Losser.

Dank
Mijn dank gaat uit naar Mevrouw Annette Niessen-Brinkgreve die mij attendeerde op enkele onjuistheden in de eerste blog over Henk Brinkgreve en de uitvoerige informatie die ik van haar heb mogen ontvangen. Ook dank aan Jelle Hooiveld, die in samenwerking met het Ministerie van Defensie uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar Henk Brinkgreve en mij heeft geïnformeerd over wat zich heeft afgespeeld aan de Deppenbroekweg. Last but not least gaat mijn dank uit naar het Bestuur van de Historische Kring Losser, voor de uitnodiging die ik heb ontvangen van de Heer van Slageren (secretaris)  aanwezig te mogen zijn bij deze bijzondere herdenking.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Henk Brinkgreve heeft 4 april 2013 een nieuw grafmonument gekregen Lees ook  

Meer weten over Villa LIdwina en het verzet in Twente Lees ook

Meer weten over Maarten Cieremans, een Nederlandse verzetstrijder van de SOE  Lees ook

Meer weten over Nancy Wake, agente van de SOE  Lees ook

Meer weten over Odette Sansom, agente van de SOE  Lees ook

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen