Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 17 februari 2010 Karl-Heinz Rosch - Soldaat zonder Glorie
German

17 februari 2010 Karl-Heinz Rosch - Soldaat zonder Glorie

Karl-Heinz Rosch, werd in 1944 vanuit de schoolbanken opgeroepen voor het Duitse leger. Na een militaire opleiding van slechts 6 weken, moest de jonge 17 jarige Karl-Heinz naar het front en werd met 5 andere jonge Duitse soldaten ingekwartierd op een boerderij in Goirle, ten zuiden van Tilburg. Hun kanon stond nabij de boerderij.

Daar, midden in het frontgebied, vierde hij 3 oktober 1944 zijn 18e verjaardag. Drie dagen later richtte het geallieerd vuur zich op het kanon bij de boerderij. Zoals gebruikelijk speelden de kinderen op het erf bij de waterput. De jonge soldaten hoorden aan de inslagen in de omgeving dat ze onder vuur kwamen te liggen en gingen op een draf naar het kanon. Karl-Heinz niet. Hij onderkende het dreigend gevaar voor de kinderen, gooide zijn geweer op de grond, tilde ze op, nam ze onder zijn armen en bracht ze naar hun moeder in de deuropening. Alles speelde zich af binnen enkele seconden. Karl-Heinz ging meteen terug, bukte op de plek waar de kinderen hadden gespeeld om het geweer op te rapen en werd vol getroffen door een geallieerde granaat. Het lichaam van de jonge 18 jarige Karl-Heinz werd volledig uit elkaar gereten; er was niets meer van over. Door zijn handelwijze had Karl-Heinz het leven gered van de kinderen Kilsdonk. 
Karl-Heinz werd begraven bij de boerderij en is in 1947 herbegraven op het grote Duitse militaire kerkhof in Ysselsteyn.

Bij toeval kwam in 2004 deze geschiedenis naar voren en de geredde kinderen, inmiddels eind zestig en begin zeventig, waren blij dat ze erover konden praten. Het verhaal inspireerde beeldhouwster Riet van de Louw-van Boxtel tot het maken van een bronzen beeld. Oud gemeenteraadslid, Herman van Rouwendaal, heeft zich vervolgens hard gemaakt om het beeld geplaatst te krijgen binnen de dorpskern van Goirle. 
Een beeld van een Duits soldaat binnen de gemeente Goirle lag gevoelig. De sentimenten speelden hoog op. Wel held, geen held? Duitser? 

Joop Schepens inwoner van Goirle had de volgende mening: “Ik ben een voorstander van verbroedering en Wiedergutmachung. Nederlanders kunnen Duitsers toch niet blijven haten? Wat mij opvalt aan alle reacties is dat de mensen die in de oorlog het meeste hebben meegemaakt de minste moeite hebben met het eerbetoon.”

Deze laatste uitspraak doet mij weer denken aan twee mensen die veel hebben meegemaakt. Bert Woudstra en Ralph Giordano, ook zij hebben het verstand laten prevaleren boven de emoties en zetten zich in voor een betere verstandhouding met de huidige Duitse generatie, met als einddoel een betere toekomst.

Het Gemeentebestuur besloot geen plek beschikbaar te stellen voor het plaatsen van het beeld. Het beeld van Karl-Heinz Rosch staat nu in de tuin bij de familie Kilsdonk in Riel bij Goirle.

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen