Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 17 maart 2010 Violette Szabo
German

17 maart 2010 Violette Szabo

Violette Reine Elizabeth Bushell Szabo

Violette Bushell, dochter van een Franse moeder en Engelse vader, werd 21 juni 1921 geboren te Parijs. Op jonge leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Engeland. Tijdens Bastille Day Parade in Londen (1940) ontmoette Violette de Franse officier van Hongaarse afkomst, Etienne Szabo. Na een korte stormachtige romance trouwden ze in augustus van dat jaar. Etienne 31, Violette 19 jaar oud. Kort na de geboorte van hun dochter Tania, juni 1942, sneuvelde Etienne. Hij was ingezet bij een actie tijdens De Slag van El Alamein in Noord Afrika.

Na Etiennes dood nam Violette dienst bij de British Special Operations Executive (SOE). In dienst van deze SOE werd Violette op 5 april 1944 geparachuteerd boven Normandië in bezet gebied. De Duitsers hadden namelijk het ondergronds netwerk een gevoelige klap toegebracht. Violette had de opdracht dat netwerk weer te reorganiseren onder de codenaam Louise. Ze leidde de groep in het saboteren van wegen en bruggen. Haar rapportages aan het SOE hoofdkwartier over de plaatselijke fabrieken die oorlogsmateriaal produceerden voor de Duitsers, waren van wezenlijk belang voor het uitvoeren van de geallieerde bombardementen. Na een bijzonder succesvolle eerste missie keerde ze 30 april 1944 terug naar Engeland.

7 juni 1944, de dag na D Day, vloog ze weer naar Limoges in Frankrijk. Daar coördineerde ze direct de activiteiten van de plaatselijke Maquis, met als opdracht de verbindingslijnen te saboteren van de Duitse troepen richting Normandië. Echter, reeds op 10 juni 1944 werd de auto waarin zij als passagier zat, bij Salon-le-Tour aangehouden door Duitse militairen. Een kort vuurgevecht volgde. In de verwarring konden haar Maquis bodyguards ongedeerd ontsnappen. Violette Szabo, zonder munitie, werd gevangen genomen en door het leger overgedragen aan de SD in Limoges. Vier dagen werd ze ondervraagd en vervolgens overgebracht naar de Fresnes gevangenis in Parijs. Op het hoofdkwartier van de Gestapo aan de Avenue Foch 84 werd Violette verder verhoord en gemarteld.
Kort voor de bevrijding van Parijs, 25 augustus 1944, stuurde men haar naar het concentratie kamp Ravensbrück. Na een half jaar van zware arbeid en ondervoeding werd ze op 5 februari 1945 geëxecuteerd. Violette was 23 jaar en liet een 3 jarige dochter achter. 

Lieutenant Violette Szabo, George Cross (1946), Croix de Guerre met Ster (1947) en Médaille de la Résistance (1973).

Carve Her Name With Pride
is de titel van de gelijknamige film over Violette Szabo

Dochter Tania is opgevoed door haar grootouders. Sinds 1974 woonachtig op Jersey, en schrijfster van het boek “Young, Brave and Beautiful” handelend over haar moeder Violette.

Onderstaand gedicht werd door Violette als code gebruikt gedurende haar missies in Frankrijk

The life that I have is all that I have,
And the life that I have is yours
The love that I have or the life that I have,
Is yours and yours and yours.
The sleep I shall have, a rest I shall have,
Yet, death will be put a pause.
For the peace of my years in the long green grass,
Will be yours and yours and yours.

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen