Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 16 juni 2012  Lyle Bouck   De Slag om Lanzerath 
German

16 juni 2012  Lyle Bouck   De Slag om Lanzerath 

Lyle Bouck
Lyle Bouck is 16 december 1944 20 jaar en daarmee de jongste officier in het Amerikaanse leger. Luitenant Lyle Bouck heeft het commando over een verkennings en inlichtingen peloton van slechts 18 man. Soldaten, gespecialiseerd om informatie over de vijand te verzamelen en niet zijn om te vechten. 

Lanzerath
Luitenant Lyle Bouck is met zijn peloton  gestationeerd ver naar voren in het frontgebied, net buiten het dorpje Lanzerath kort bij de Losheimergraben aan de Duitse grens in de Belgische Ardennen. In de vrieskoude nacht van 15 op 16 december 1944 bevinden de mannen zich in hun afgedekte foxholes, en zijn op afstand niet te zien. Een foxhole lijkt op een schuttersput, biedt echter plaats  aan meerdere soldaten. 

Ardennenoffensief
16 december is tevens de datum waarop Nazi Duitsland begint aan Unternehmen “Wacht am Rhein”, beter bekend als ‘Het Ardennenoffensief” of “The Battle of the Bulge”. In de vroege ochtend nemen de Duitsers om 5.30 uur met 1600 kanonnen het Amerikaans frontgebied in de Ardennen onder vuur. Onwetend en in afwachting wat er staat te gebeuren, blijven Lyle Bouck en zijn mannen op hun plek, zien de lichtflitsen en horen hoe de granaten onder veel gedonder de lopen van de Duitse kanonnen verlaten. Het vuren houdt aan tot 7.00 uur. De Duitse beschietingen, meedogenloos en angstaanjagend, hebben geen uitwerking op het peloton. Veel granaten exploderen in de bomen doch de mannen vinden bescherming in de versterkte foxholes. De telefoon werkt niet meer doordat de verbindigslijnen kapot zijn geschoten.

Hoofdkwartier
Lyle Bouck beschikt ook nog over een radio en neemt contact op met het hoofdkwartier. Hij vraagt wat te doen en meldt dat de nabijgelegen anti tank eenheid is teruggetrokken. Het antwoord is luid en duidelijk: ”Hold at all costs!” Ten koste van alles standhouden. Het eerste uur na de beschieting gebeurt er niets. Dan ziet Lyle vanuit het oosten een lange colonne naderen. van ongeveer 500 Duitse parachutisten. Lyle  rapporteert opnieuw het hoofdkwartier en vraagt toestemming om in een vertragende actie te mogen terugtrekken. Het regiment antwoordt: “ Blijf in positie, versterkingen van het 3e Bataljon komen eraan om julie te ondersteunen”. Vier artiilerieverkenners, die het contact met hun eenheid zijn kwijtgeraakt, hebben zich inmiddels bij Lyle Bouck aangesloten.

Deutsche Fallschirmjäger
Terwijl de Deutsche Fallschirmjäger, Duitse parachutisten, langs de kant van de weg voorbij marcheren, komt onverwachts een jong meisje om de hoek van een huis. Ze begint te praten met de Duitse soldaten en wijst in de richting van Lyle Bouck en zijn peloton. De Duitse miltairen gaan direct in dekking en vallen de heuvel aan waarop het peloton zich bevindt. Het heftige vuur, afgegeven door Bouck’s mannen, dwingt de Duitse soldaten terug te trekken. De door het hoofdkwartier toegezegde versterking komt niet en ook artillerieondersteuning blijft achterwege.

Tweede aanval
Tegen het middaguur volgt een tweede aanval, ook deze wordt afgeslagen maar laat zijn sporen na op het peloton. De verbindingen zijn verbroken, er is te weinig munitie, het aantal gewonden is toegenomen en er heerst bezorgdheid over een eventuele derde aanval waardoor het aantal slachtoffers ongetwijfeld zal toenemen. In de namiddag komt die derde aanval maar ook deze wordt door de mannen van Lyle afgeslagen. De munitie is bijna op en een vierde aanval zal het peloton niet overleven.

Duitse soldaten infiltreren peloton
Dan ineens, niemand weet waar ze vandaan komen, maar plotseling is het gehele peloton geïnfiltreerd door Duitse soldaten. Er wordt geschoten en geschreeuwd en Lyle duikt in één van de foxholes. Dan ziet hij een Duits  machinepistool dat op hem gericht is. Een kalme rustige stem vraagt: “ Wie is de commandant?” Lyle antwoordt dat hij het is, waarop de Duitse officier hem vraagt wat ze van plan zijn. Lyle antwoordt: “ Indien U Uw mannen opdracht geeft met schieten te stoppen, roep ik mijn mannen op de strijd te staken.”

Krijgsgevangen
Aldus gebeurt, het peloton wordt gevangen genomen en Luitenant Lyle Bouck mag de volgende dag, 17 december 1944, in krijgsgevangenschap zijn 21e verjaardag vieren. 

De Slag om Lanzerath
De Slag om Lanzerath is voorbij. De mannen van Lyle Bouck, incluis de vier mannen van het 371e Artillerie Observatie Team, hebben ervoor gezorgd  dat een sterk Duits parachutisten bataljon van 500 soldaten, 10 uur is tegen gehouden waardoor de Duitse plannen van het Ardennenoffensief al op de eerste dag in de war worden gegooid.  

Slachtoffers
Aan Duitse vallen 16 dode soldaten te betreuren en raken plusminus 60 soldaten gewond. Aan Amerikaanse zijde valt éën dode en raken 14 man gewond. 

Stalag XI-B Fallingbostel/Oerbke
Van de groep komen twee mannen terecht in Stalag XI-B te Fallingbostel/Oerbke. Lyle Bouck en de overige soldaten arriveren uiteindelijk in Hammelberg waar de soldaten van de officieren worden gescheiden. De soldaten komen in Stalag XIII-C en Luitenant Bouck in Oflag XXX-B. 

Naoorlogs periode
Na afloop van de oorlog keert Bouck terug naar St.louis en treedt 27 april 1947 in het huwelijk met Lucille Zinzer. Ze krijgen 5 kinderen. Twee zonen dienen als piloot bij de Amerikaanse Marine. Volgens zijn vrouw heeft Lyle nooit over het gebeuren gesproken. Dan publiceert het Amerikaanse leger 1965 een boek over de Tweede Wereldoorlog en het Ardennenoffensief.

Hugh M. Cole
De auteur Hugh M. Cole hoort zijn verhaal en adviseert Bouck contact op te nemen met zijn voormalige Divisiecommandant, Generaal-Majoor Walter Lauer.

Silver Star
Deze nomineert Lyle Bouck voor de Silver Star.UitreJuni 1966 krijgt Lyle Bouck de onderscheiding per post bezorgd. Bouck zet zich vanaf dat moment in dat de overige mannen ook deze onderscheiding ontvangen. Iedere keer opnieuw wordt het afgewezen. Uiteindelijk na veel gelobby en het schrijven van talloze brieven worden 26 oktober 1981 alle mannen uitgenodigd. 14 van de 18 zijn aanwezig. Elk lid van het peloton ontvangt de Presidential Unit Citation. Vier van de achttien leden ontvangen de Distinguished Service Crosses, vijf de Silver Stars en tien de Bronzen Stars.

Meest ondercheiden eenheid van het Amerikaanse leger
Daarmee wordt het peloton van Bouck de meest onderscheiden eenheid van het Amerikaanse leger.

Alex Kershaw
2004 verschijnt het boek “The Longest Winter” van Alex Kershaw waarin de acties van het peloton zijn opgenomen. Lyle Bouck wil uitsluitend zijn medewerking verlenen indien Kershaw niet alleen zou schrijven over hem maar ook over de overige mannen van het peloton.

Informatie over Stalag XI-B te Fallingbostel/Oerbke en de onthulling van een plaquette ter herinnering aan de Nederlandse krijgsgevangen militairen aldaar.
Lees verder 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen