Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 16 juni 2010  Val van de Wonsstelling 12 mei 1940
German

16 juni 2010  Val van de Wonsstelling 12 mei 1940

De 9 km lange Wonsstelling, voorpost van de Afsluitdijk, liep van Zurich via Wons naar Makkum. Al in de namiddag van 11 mei bereikte de voorhoede van Duitse troepen deze stelling. De Duitsers waren volledig verrast door de snelheid waarmee het Nederlands leger in Noord Nederland was teruggetrokken.

Terugtocht
Op 10 mei 10.25u in de ochtend, de eerste dag van de Duitse aanval, geeft Territoriaal Bevelhebber Friesland Kolonel Veenbaas opdracht aan zijn in Groningen, Drente en Friesland gelegerde troepen  terug te trekken op de Wonsstelling. Het moest georganiseerd gebeuren, maar door de slechte verbindingen en de warboel aan het Drentse front loopt het uit op een chaotische snelle aftocht waardoor het merendeel, op enkele uitzonderingen na, bezig is zo snel mogelijk weg te komen. 
De Nederlandse militairen blijken te beschikken over een grote vindingrijkheid en op fietsen, gevorderde auto’s, bussen, vrachtauto’s, kortom alles dat rijden kan, wordt in hoog tempo de snelle terugtocht aanvaard. De meeste onder hen hebben geen vuurcontact gehad met de vijand, maar bij aankomst op de stelling worden de wildste verhalen rondgebazuind. De zenuwen van de Wonsstelling verdedigers worden hierdoor behoorlijk op de proef gesteld.

Duitsers konden hoge tempo niet bijbenen
De Duitsers konden het hoge Nederlandse tempo niet bijbenen, ook niet toen ze op 11 mei met gevorderde bussen de achtervolging hadden ingezet. Op 11 mei in de namiddag arriveren de eerste Duitse militairen bij de Wonsstelling. Op enkele mannen na, was al op 10 mei om 21.00u het gehele gebied voor de stelling ontruimd.

Wonsstelling
De stelling steekt net uit boven het maaiveld waardoor deze goed is te zien voor vijandelijke artilleriewaarnemers en gevechtsvliegers. Het onder water zetten van het gebied voor de stelling is nog niet geheel voltooid (foto). Dit alles, incluis de wilde verhalen door de terugtrekkende troepen, heeft een negatieve uitwerking op het moreel van de verdedigers. 
In deze wanorde wordt op 11 mei, nadat hij geregeld had gevuurd op terugtrekkende troepen, de beroeps sergeant-majoor B. de Jonge doodgeschoten op het bureau van de kapitein C. Mars, de commandant van vak Makkum.

Duitse aanval
In de vroege ochtend van 12 mei ondernemen Duitse verkenningseenheden de eerste pogingen tot verkenning van de stelling gevolgd door een beschieting van Duitse vliegtuigen. Om 12.30 uur, vooraf gegaan door een artilleriebeschieting, rukken Duitse militairen onder begeleiding van een antitankkanon, per fiets op in de sector Gooium en Hajum.
Na de eerste treffer capituleren hier de verdedigers hetgeen een kettingreactie tengevolge heeft in andere sectoren van de stelling.

Reserve Kapitein P. van der Linden
In het middenvak van de Wonsstelling wordt heftig gevochten onder bevel van reserve Kapitein P. van der Linden. Zijn persoonlijke moed inspireerde zijn mannen, die zich dan ook volledig hebben ingezet.
Tegen zijn zin krijgt Kapitein P. van der Linden om 16.40 uur het sein tot terugtrekken.
Aangekomen in Makkum komt de reserve-kapitein erachter dat de nevencompagnie inmiddels het IJsselmeer is overgestoken, onder het meenemen van alle beschikbare schepen. Voor hem en zijn moedige manschappen rest slechts zich over te geven aan de Duitsers.

Wonsstelling gevallen                                           
Deze middag worden 300 Nederlandse militairen krijgsgevangen gemaakt. De Wonsstelling is gevallen. Op 12 mei om 17.00 uur staan de Duitse troepen voor de Afsluitdijk.      

 

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen