Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 15 januari 2010  Strijd op de Middellandse Zee deel 5   Operation Judgement Aanval op de Italiaanse marinehaven Taranto
German

15 januari 2010  Strijd op de Middellandse Zee deel 5   Operation Judgement Aanval op de Italiaanse marinehaven Taranto

Operation Judgement
In de avonduren van 11 november 1940 voert de Royal Navy een aanval uit op de Italiaanse vloot welke voor anker ligt in de marine haven Taranto. Een bijzondere aanval “Operation Judgement”. Het is voor het eerst  in de geschiedenis dat een actie als deze, door uitsluitend vliegtuigen wordt uitgevoerd. De Royal Navy heeft de primeur.

HMS Illustrious
Het Britse vliegdekschip HMS Illustrious bevindt zich deze avond op zee ca 170 mijl uit de Italiaanse kust bij Taranto. Tijdens de briefing worden de vliegers met behulp van lucht verkenningsfoto’s uitvoerig geïnformeerd over de plekken waar de doelen zich bevinden.

Fairey Swordfish
Ca 21.00u stijgen de eerste 12 Fairey Swordfish vliegtuigen op vanaf het vliegdekschip. Zes vliegtuigen zijn bewapend met torpedo’s de andere zes zijn uitgerust met vliegtuigbommen. Anderhalf uur later vertrekt de tweede groep van 9 vliegtuigen. In twee aanvalsgolfen wordt toegeslagen. De Italianen zijn  volledig verrast. Weliswaar hangen boven de schepen vele versperringsballonnen, toch zien de Swordfish vliegtuigen kans om geheel volgens plan neer te duiken op hun prooi.

Conte di Cavour, Caio Duilio en Littoria
De slagschepen Conte di Cavour, Caio Duilio en Littoria krijgen het zwaar te verduren. In de eerste golf wordt De Conte di Cavour getroffen door één en krijgt de  Littoria twee treffers door de met precisie gelanceerde torpedo’s van de Swordfish vliegtuigen. In de tweede golf treft een torpedo de Caio Duilio en wordt de Littorio door een derde torpedo opnieuw geraakt. Na afloop aanvaarden de vliegers triomfantelijk de terugtocht naar de HMS Illustrious.
De verwarring bij de Italianen is groot. De Conte di Cavour is door een gat in de scheepsromp gedeeltelijk gezonken. De Littoria laat men aan de grond lopen ter voorkoming dat het schip zinkt en de Caio Duilio is zwaar beschadigd. Door de nodige herstelwerkzaamheden zijn de Littoria en de Caio Duilio respectievelijk vijf en zes maanden uitgeschakeld. De Conte di Cavour is afgeschreven en komt niet meer terug in actieve dienst.

Slachtoffers
Door de aanval op Taranto verliest de Italiaanse marine een groot deel van haar slagkracht.   De Italiaanse marine telt 59 doden en 600 gewonden.
Aan Britse zijde sneuvelt squadronleider Williamson. Hij is neergehaald door Italiaans luchtafweergeschut.     

Japanse Keizerlijke Marine
De Britse aanval op de Italiaanse marinehaven geldt voor de Japanse Keizerlijke Marine als voorbeeld voor de aanval die zij een jaar later, 7 december 1941, in  uitgebreider vorm herhaalt met de luchtaanval op de Amerikaanse marinebasis  Pearl Harbor.

Duitse Luftwaffe meldt zich voor de Strijd op de Middellandse Zee 
De psychologische klap is bij de Italianen hard aangekomen. Duitse waarnemers melden aan Berlijn het geschokte moreel bij de Italiaanse marine en de magere resultaten van de Italiaanse luchtmacht. Nazi Duitsland wil Italië te hulp komen, wuift alle Italiaanse bezwaren opzij, verwijst naar het Staalpact, en komt met ervaren oorlogsvliegers en ca 500 vliegtuigen naar Italië. Heinkels, Junkers, Messerschmitts en Stuka’s. De Britten ervaren direct de verandering. De bombardementsaanvallen op Britse havens en schepen worden door de Duitsers, in tegenstelling tot de Italianen, verrassend en op laag ingezet. De Britten krijgen harde klappen te incasseren.

Stuka's
Begin 1941 wordt het Britse vliegdekschip HMS Illustrious aangevallen door Stuka’s duikbommenwerpers. Met zware schade lukt het net de haven van Malta binnen te lopen. Tijdens de reparatie wordt de carrier opnieuw aangevallen, vertrekt 23 januari naar Alexandrië voor noodreparaties en gaat vervolgens voor uitgebreide reparatie naar de Norfolk Navy Yard in Virginia Verenigde Staten. Mei 1942 keert ze terug in actieve dienst.

HMS Southampton
Ook de lichte kruiser HMS Southampton die deelneemt aan een Malta konvooi ervaart al snel in negatieve zin de aanwezigheid van Duitse Stuka’s. 11 januari 1941 wordt deze en de  lichte kruiser HMS Gloucester aangevallen door 12 Stuka’s. De Southampton wordt geraakt en staat direct in brand. De overlevenden worden opgepakt door de Gloucester en de torpedobootjager HMS Diamond. De Duitse klus wordt door de Britten zelf afgemaakt. Eén torpedo van de Gloucester en vier van de lichte kruiser HMS Orion brengen de HMS Southampton tot zinken.  81 marinemensen zijn om het leven gekomen. 

 

 

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen