Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 14 oktober 2012  Maarschalk Michel Joseph Maunoury
German

14 oktober 2012  Maarschalk Michel Joseph Maunoury

Onderweg naar Normandië, bracht ik afgelopen voorjaar enkele dagen door op de camping van de Noord-Franse stad Amiens. Deze fiets vriendelijke stad, gelegen aan de Somme, heeft een mooie omgeving met een bijzonder verleden, De Eerste Wereldoorlog.

Amiens
Op de camping stond een mooie camper naast me die bleek toe te horen aan een zeer aimabele Fransman, monsieur Francois Leturcq uit Veigné. Het contact tussen ons was al snel gelegd, het klikte. We spraken over onze vakantiebestemming, over Amiens en over de geschiedenis van haar omgeving. Francois Leturcq reageert enthousiast bij het horen van mijn interesses. Tot mijn grote verrassing blijkt hij de achterkleinzoon te zijn van de Franse maarschalk Michel Joseph Maunoury. De labtop wordt erbij gehaald en spontaan krijg ik inzicht in het familiearchief. Geweldig! Vele familiefoto’s uit vervlogen tijden en ook foto’s van zijn overgrootvader, de Maarschalk Maunoury. Hij laat verhalen zien uit franse tijdschriften, waarin de Maarschalk Maunoury geprezen wordt als “de redder van Parijs” en vertelt dat de maarschalk tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front zwaar gewond is geraakt.Diep onder de indruk hebben we ons achter de labtop enkele uren uitstekend geamuseerd.

Joseph Maunoury
Joseph Maunoury wordt 17 december 1847 geboren te Maintenon als zoon van een arts. Hij komt in 1869 als 2e luitenant aan de opleidingsschool van de artillerie en genie in Metz. Tijdens de Slag van Champigny in de Frans Duitse oorlog (1870-1871) raakt hij 2 december 1870 gewond door een kogel in zijn rechter been.

École Spéciale Militaire de Saint-Cyr
In de periode van vrede tussen 1871-1914, volgt 1886 zijn benoeming tot hoogleraar aan de “École Spéciale Militaire de Saint-Cyr”, de meest prestigieuze opleiding voor kandidaat officieren in Frankrijk. 28 januari 1906 krijgt hij als generaal zijn eigen divisie. Generaal Joseph Maunoury gaat 17 december 1912 met pensioen. 

Maarschalk Foch
Na de Duitse oorlogsverklaring aan Frankrijk 3 augustus 1914 en de volgende dag het binnentrekken van België, krijgt generaal Joseph Maunoury de oproep terug te keren in het Franse leger en wordt 14 augustus als commandant van het “Lorraine leger” toegevoegd aan het leger van Maarschalk Foch voor een tegenaanval op het Duitse leger in de Elzas.(Plan XVII).

Plan XVII
De opzet van het Franse Plan XVII was om bij een aanval op Frankrijk door het Duitse leger, een tegenaanval uit te voeren op de Duitsers in de Elzas en vervolgens door te stoten. Voor het Franse leger, in de prachtig blauw gekleurde maar in een moderne oorlogvoering weinig effectieve uniformen, liep de aanval uit op een bloedig debacle. De Duitsers hadden de verdediging veel beter georganiseerd dan de Franse legertop had verwacht. 

Generaal Von Kluck  Generaal Von Bulow
Na het mislukken van Plan XVII krijgt Joseph Maunoury het commando over het Franse 6e leger aan het Westfront. De Duitse legers zijn inmiddels al opgerukt door België en Noord Frankrijk en nadert het 1e Duitse leger onder bevel van Generaal Alexander Von Kluck met aan de oostelijke flank het 2e Duitse leger van Generaal Karl von Bulow, de Franse hoofdstad Parijs. Voor Frankrijk dreigt een tweede debacle.

Generaal Joseph Maunoury in de aanval
Dan in de vroege ochtend van 6 september 1914, voert generaal Joseph Maunoury met het 6e Leger de aanval uit op de Westelijke flank van het 1e Duitse leger onder Von Kluck. Von Kluck probeert de aanval van Maunoury te pareren en verlegt zijn aanval van het zuiden richting Parijs, naar het westen richting het 6e Franse leger van Joseph Maunoury. 

Parijse taxi's
Door deze manoeuvre ontstaat een gat tussen het 1e Duitse leger onder Von Kluck en het 2e Duitse leger onder Von Bulow. Het Franse 5e leger maakt hiervan gebruik en met hulp van het Britse expeditieleger duiken zij in dit gat en splitsen de twee Duitse legers. Door deze actie zijn deze de volgende drie dagen niet in staat zijn door de geallieerde linies te breken. Toch gaat het voor Joseph Maunoury bijna fout. Op één plek raakt zijn 6e leger in de problemen en staat op het punt op die locatie, door de Duitsers te worden verslagen, waardoor Von Kluck zou kunnen doorbreken. Joseph Maunoury maakt gebruik van Parijse taxi’s  en laat met de grootste spoed 6.000 reservisten per taxi oprukken naar de zwakke plek in de frontlijn.

Veldmaarschalk Von Moltke
De Duitse aanval wordt door Generaal Maunoury en zijn mannen afgeslagen. Hierop geeft 9 september 1914 de Duitse opperbevelhebber Helmuth Von Moltke aan de generaals Alexander Von Kluck en Karl von Bulow opdracht zich terug te trekken.

Redder van Parijs
Generaal Joseph Maunoury krijgt zijn naam als “redder van Parijs”.

Generaal Joseph Maunoury zwaar gewond
Generaal Joseph Maunoury schuwt het niet zich aan de frontlijn tussen zijn manschappen te begeven, met alle risico’s die daarbij horen. Dan gaat het mis. Tijdens een rondgang langs zijn frontlinie op 11 maart 1915, raakt Generaal Joseph Maunoury die zich bevindt temidden van zijn soldaten ernstig gewond door een vijandelijk schot in zijn oog. Hij verliest zijn oog en raakt gedeeltelijk blind. Dit betekent het einde van zijn militaire carrière. 

Maarschalk Joffre  Maarschalk Foch
28 maart 1923 onderweg naar kasteel Herbilly in de gemeente Mer, overlijdt Maunoury op 75 jarige leeftijd in de trein. Volgens de artsen als nasleep van de verwondingen aan zijn oog. Drie dagen later, wordt hem postuum de titel verleend van Maarschalk. De Franse maarschalken Joffre en Foch zijn aanwezig op de begrafenis.

Dôme des Invalides
Sinds 13 mei 1931 rust het lichaam van Maarschalk Michel Joseph Maunoury in de grafkelder van de Dôme des Invalides te Parijs.

 

 

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen