Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 13 januari 2010 Douglas Bader - The Legless Pilot
German

13 januari 2010 Douglas Bader - The Legless Pilot

In 1941 werd Douglas Bader (foto) gepromoveerd tot Wing Commander en leidde zijn met Spitfires uitgeruste Wings over Noord West Europa. Deze missies bestonden uit een combinatie van bommenwerpers en jachtvliegtuigen met als opdracht het bezig houden van de Duitse Luftwaffe. Hiermee werd voorkomen dat deze het Duitse Oostfront konden ondersteunen.

Tijdens een aanvalspatrouille op 9 augustus 1941 vloog Douglas Bader met zijn sectie (4 Spitfires) richting Noord Franse kust op zoek naar Messerschmidt’s. Vliegend over de kustlijn, zag Douglas Bader 12 Messerschmidt’s die 600 tot 900 meter lager vlogen, in dezelfde richting als zijn sectie. Met te hoge snelheid dook hij erop af, kon dientengevolge niet gericht vuren en trok zijn Spitfire weer op naar grote hoogte. Om zich heen kijkend kon hij zijn sectie niet meer vinden. Het contact was verbroken. In dubio wat te doen, zag hij enkele kilometers voor zich 6 Messerschmidt’s vliegend in paren van twee. Alleen vloog hij erop af en opende vuur op een Messerschmidt van het middelste paar. Vervolgens zag hij dat het linker paar zijn richting uitdraaide. Hierop besloot hij terug te vliegen naar zijn basis in Engeland maar maakte vervolgens de cruciale fout naar rechts te draaien in de richting van de twee Messerschmidt’s aan zijn rechterzijde, die nog steeds hun route vervolgden in dezelfde richting.
Op het volgend moment verloor Douglas de staart van zijn Spitfire en werd gedwongen het toestel te verlaten. Zijn rechter prothese(been) zat bekneld, hij kon er niet uit. Hierop heeft hij aan het koord van zijn parachute getrokken en vanwege de steile duikvlucht waarin het toestel zich bevond, is de parachute geopend en tengevolge van de kracht die hieruit ontstond braken de riempjes af waarmee de prothese werd vastgehouden. Het hebben van een prothese, werd zijn redding. Bader moet zijn neergeschoten door de Duitse piloot Feldwebel Max Meyer. Douglas Bader heeft Max Meyer ontmoet in 1981 te Sydney tijdens de Schofield Air Show.

Douglas Bader geraakte in krijgsgevangenschap waar hij door de Duitsers met groot respect werd behandeld. De Duitse Luftwaffe Generaal Galland, garandeerde de RAF een veilige doorgang voor het droppen van een vervangende prothese. 19 augustus 1941 vertrok een RAF bommenwerper begeleid door diverse jachtvliegtuigen naar de Luftwaffe basis bij St.Omer.  De prothese werd d.m.v. een parachute gedropt. Vele malen heeft Douglas geprobeerd te ontsnappen. De eerste keer vanuit het hospitaal waar hij herstellende was van zijn parachutesprong. Vanwege de vele ontsnappingspogingen die hij ondernam, werd Douglas in augustus 1942 overgeplaatst naar Kasteel Colditz. Een locatie speciaal voor dit soort mannen, vanwaar het bijna onmogelijk was te ontkomen.
15 april 1945 werd hij bevrijd door de “1st US Army”.

In juni 1945 kreeg Douglas Bader (links op foto) de eer om voorop te vliegen en leiding te geven aan de Victory flypast boven Londen, uitgevoerd door 300 vliegtuigen.
Februari 1946 verliet hij de RAF en kreeg een baan bij de Koninklijke Shell.
23 september 1982 overleed Douglas Bader aan een hartaanval.
 “Sir Douglas Robert Steuart Bader” werd 72 jaar.

Hieronder twee filmpjes over Douglas Bader. Het eerste filmpje is een trailer van de bioscoopfilm Reach For The Sky en het tweede filmpje is een documentaire over de persoon Douglas Bader.

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen