Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 12 mei 2010 Duitse inval Noordoost-Nederland 10 mei 1940
German

12 mei 2010 Duitse inval Noordoost-Nederland 10 mei 1940

In de vroege ochtend van 10 mei 1940 overschreden troepen van Nazi Duitsland de Nederlandse oostgrens.

Bewaking en verdediging van de grens
Ter bewaking en verdediging van de 75 km lange grens van Noord-Groningen tot Zuid-Drente, had de Territoriaal Bevelhebber Friesland (TBF) Kolonel Veenbaas slechts vijf Infanterie bataljons tot zijn beschikking. Hij zat met het probleem op welke wijze de grenslijn met dit gering aantal militairen bewaakt en indien nodig verdedigd kon worden. Zijn opdracht was dan ook grensoverschrijdingen tijdig door te geven en zo vertragend mogelijk terug te trekken.

Duitse aanval
De Duitse aanval op Noordoost-Nederland was geconcentreerd op de inham van de Nederlands-Duitse grens ten noorden van Denekamp en ten zuiden van Coevorden. Vanaf Duitsland was dit de kortste afstand tot het IJsselmeer.

Gevechten aan Lutterhoofdwijk in het dorpje De Krim
Sergeant Klaas van der Baaren, lag met drie manschappen in een kazemat nabij de brug aan de Lutterhoofdwijk in het dorpje De Krim en had de opdracht bij het naderen van de vijand de brug op te blazen, vervolgens tijdelijk stand te houden en terug te trekken.  

In de vroege ochtend van 10 mei vertellen op de vlucht geslagen Nederlandse soldaten aan Van der Baaren dat de vijand al over de grens is. Hij probeert zijn compagniescommandant kapitein Berenschot te bereiken. Tevergeefs, de lijn is continu bezet. Hierop besluit Van der Baaren de brug op te blazen. zodat deze niet onbeschadigd in Duitse handen kan vallen.
Sergeant Van der Baaren blijft contact zoeken met zijn compagniescommandant en toen uiteindelijk een uur later de verbinding tot stand kwam, bleek dat kapitein Berenschot met zijn staf en manschappen er vandoor was gegaan en in zijn al te groot enthousiasme vergeten was twee voorposten daarover in te lichten, waaronder die van Sergeant Van der Baaren.
De sergeant had de opdracht stand te houden, maar nu zijn commandant er tussen uit was gegaan kon er gesproken worden van een gewijzigde situatie. Ondertussen zag men de vijand al naderen. Wat te doen?

Sergeant Van der Baaren neemt moedige beslissing
Sergeant Van der Baaren neemt de moedige beslissing om te blijven. Vanuit de gecamoufleerde kazemat aan de Lutterhoofdwijk hielden Van der Baaren en zijn drie mannen de Duitse militairen onder vuur en wisten deze vast te pinnen.
Vier uur hielden zij stand tegen een overmachtige vijand van drie eskadrons waarbij aan Duitse zijde veel slachtoffers zijn gevallen. Na deze vier uur was de positie onhoudbaar geworden, de munitievoorraad was op, de terugweg afgesneden en de vijand was erin geslaagd het kanaal over te steken.
Sergeant Van der Baaren en zijn mannen waren gedwongen zich over te geven.

Drama
De overgave liep uit op een drama. De Duitse soldaten, diep onder de indruk door de grote tegenstand van deze kleine groep, waren geïrriteerd geraakt omdat een geliefd officier in de strijd was gesneuveld. 
Wat was er gebeurd? De plaatselijke kastelein had in grote angst, vanuit zijn nabij de brug gelegen café, met een witte lap gezwaaid. De Duitsers hadden dit gezien als een teken van overgave terwijl Van der Baaren en zijn mannen gewoon door bleven vechten. Men maakte aanstalten de vier tegen de muur te zetten omdat ze de witte vlag zouden hebben misbruikt. De burgemeester van Coevorden, die de strijd van een afstand had gadegeslagen, wist de Duitse officieren te overtuigen dat Sergeant Van der Baaren vanuit zijn positie de witte lap niet had kunnen waarnemen. De executie ging niet door en de vier helden, Sergeant Van der Baaren met de soldaten Martien Vugteveen (foto), Sipke Beetstra en Barend Schuiling werden afgevoerd in krijgsgevangenschap.

Sergeant Van der Baaren is na de oorlog onderscheiden met “De Bronzen Leeuw” (foto links), de soldaten Martien Vugteveen, Sipke Beetstra en Barend Schuiling zijn onderscheiden met “Het Bronzen kruis” (foto rechts).

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen