Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 11 januari 2013  Operatie Frankton-commando raid in haven Bordeaux
German

11 januari 2013  Operatie Frankton-commando raid in haven Bordeaux

Operatie Frankton-commando raid in haven Bordeaux
Operatie Frankton was een verrassingsaanval op Duitse koopvaardij schepen in de haven van Bordeaux, uitgevoerd door een kleine eenheid mariniers van de Royal Navy. Het Duitse leger in Frankrijk werd voor een groot deel bevoorraad door Duitse koopvaardijschepen via de Franse haven Bordeaux. Een doorn in de ogen van de Britten, de schepen moesten vernietigd worden.

Admiraal Lord Louis Mountbatten
Admiraal Lord Louis Mountbatten, commandant van Combined Operations, geeft Majoor Herbert “Blondie” Hasler van de mariniers, opdracht dit uit te werken. Majoor Herbert Hasler komt met het volgende plan. Zes kajak’s bemand met de best getrainde mariniers, afzetten voor de monding van de Gironde. Tijdens de nachtelijke uren roeien naar Bordeaux en daar met kleefmijnen een aanval uitvoeren op de vijandelijke koopvaardijschepen. Na afloop met hulp van het Franse verzet over land Spanje te bereiken.

Majoor Herbert Hasler
Het Royal Marines Boom Patrol Detachement (RMBPD) dat de actie moet uitvoeren ontstaat 6 juli 1942 en bestaat uit 34 mannen onder leiding van Majoor Herbert Hasler. Tijdens de selectie heeft Majoor Herbert Hasler heeft met alle mannen afzonderlijk een persoonlijk gesprek en vraagt een ieder naar de beweegredenen waarom hij zich op vrijwillige basis heeft gemeld voor deze min of meer zelfmoord actie. Het antwoord is mede bepalend en 34 mariniers worden geselecteerd. Er volgt een bijzonder zware opleiding o.a. in de Britse marinehaven Portsmouth. Zes maanden, veelal s’nachts, worden de mariniers voor deze missie getraind. 21 mannen vallen af, de 13 beste en meest geharde mariniers blijven over.

HMS Tuna
De Britse onderzeeër HMS Tuna vertrekt 30 november 1942 uit Holy Loch in Schotland met aan boord de mariniers en zes kajaks. Elke kajak is o.a. uitgerust met acht kleefmijnen, kompas, reparatieset, twee handgranaten, rantsoenen en water voor vijf dagen en een magneet om de kajak vast te leggen aan de vrachtschepen. De mariniers dragen een pistool en beschikken over een vechtmes. Door slechte weersomstandigheden bereikt de onderzeeër pas op 7 december de Gironde en komt 16 km voor de monding aan de oppervlakte.

Twee groepen
De mariniers zijn verdeeld in twee groepen.

Groep A: Majoor Herbert Hasler en Marinier Bill Sparks in kajak Catfish,
Korporaal Albert Laver en Marinier Bill Mills in kajak Crayfish en
Korporaal George Sheard en Marinier David Moffatt in kajak Conger.

Groep B: Luitenant Jack MacKinnon en Marinier James Conway in kajak Cuttlefish
Marinier James Conway in kajak Cuttlefish,
Sergeant Samuel Wallace en Marinier Robert Ewart in kajak Coalfish en
Marinier Bill Ellery met Marinier Eric Fisher in kajak Cachalot.

Marinier Norman Colley is als reserve ook aan boord.
Tijdens het uitladen door het luik van de onderzeeër raakt één kajak, de Cachalot, beschadigd. De overgebleven vijf kajaks vertrekken 17.30u vanaf de HMS Tuna en begeven zich in het hol van de vijand. Volgens plan wordt een uur geroeid gevolgd door 5 minuten pauze. De mariniers moeten knokken tegen een sterke getijstroom, heftige dwarswinden en ook nog eens anderhalve meter hoge golven.

Conger uit zicht verdwenen
Dan is kajak Conger met Korporaal Sheard en Marinier Moffatt uit het zicht verdwenen. De Mariniers gaan verder.

Cuttlefish kapseist
Opnieuw zit het niet mee. Kajak Cuttlefish van groep B kapseist, met hulp van de andere twee kajaks, de Conway en Cachalot worden Luitenant Jack MacKinnon en Marinier James Conway aan land gezet. Van de vijf kajaks zijn er nu nog drie over, met zes Mariniers. De eerste nacht overbruggen zij 32 km. gescheiden van elkaar houden de mariniers zich overdag verborgen.

Coalfish valt af. Einde groep B
Opnieuw zit het geluk niet mee, Sergeant Samuel Wallace en Marinier Robert Ewart worden gevangen genomen. Groep B houdt op te bestaan. De twee overgebleven kajaks gaan door en overbruggen de tweede nacht 35 km, de derde 24 km en de vierde nacht door een toegenomen sterke getijstroom slechts 14 km.

Mariniers beginnen de aanval
Vier mariniers beginnen de aanval 11 december om 21.00u. De Catfish met Majoor Herbert Hasler en Marinier Bill Sparks nemen het westelijk deel van de haven voor hun rekening, de Crayfish met korporaal Albert Laver en Marinier Bill Mills het oostelijk deel. De rivier is rustig, de hemel helder. In het westelijk deel ziet Hasler vier koopvaardijschepen en de snelle Duitse patrouilleboot, “Sperrbrecher”. Met behulp van de magneten leggen Hasler en Sparks de Catfish tegen de vijf schepen en plaatsen alle acht kleefmijnen. Korporaal Laver en Marinier Mills, treffen in het oostelijk deel geen schepen, gaan naar het zuidelijk deel, plaatsen vijf kleefmijnen op een groot vrachtschip en drie op een kleine lijnboot. 12 december 0.45u hebben de vier Mariniers hun zware klus geklaard, gaan er vandoor en zakken de rivier af tot 6.00u in de ochtend.
De kajaks worden tot zinken gebracht en de vier mannen gaan groepsgewijs uit elkaar. Voor Majoor Hasler en Marinier Sparks is het de laatste maal dat ze Korporaal Laver en Marinier Mills zien.

Gendarmerie
Twee dagen later worden Laver en Mills aangehouden door de Franse gendarmerie en overgedragen aan de Duitsers. Hasler en Sparks bereiken via allerlei omzwervingen met hulp van het Franse verzet uiteindelijk Spanje. Combined Operations ontvangt 23 februari 1943 het bericht dat beide mannen veilig zijn. 2 april wordt Majoor Hasler vanuit Gibraltar overgevlogen naar Engeland. Sparks gaat terug naar zee en arriveert veel later.

Afloop
Sergeant Samuel Wallace en Marinier Robert Ewart worden 8 december gevangen genomen, geven geen informatie vrij en worden 11 december geëxecuteerd. Luitenant Jack MacKinnon en marinier James Conway worden na vier dagen door de Franse Gendarmerie gearresteerd en overgedragen aan de Nazi Duitse autoriteiten.
MacKinnon,  Conway, Laver en Mills zijn dood geschoten.
Korporaal George Sheard en Marinier David Moffatt (Conger) zijn omgekomen door de koude. Het lichaam van Moffatt is 14 december 1942 aangespoeld op het eiland Ile de Ré.
Tien van de twaalf mannen zijn omgekomen.

Onderscheidingen
Majoor Herbert Hasler is onderscheiden met de Distinguished Service Order en Marinier Bill Sparks met de Distinguished Service Medal.

The Cockleshell Heroes
In 1955 verschijnt over Operatie Frankton de speelfilm “The Cockleshell Heroes”..

Frankton wandelpad
Juni 2002 wordt het 160 km lange Frankton wandelpad geopend, de route welke Hasler en Sparks hebben afgelegd door bezet Frankrijk.

Meer weten over Britse Raids
Lees ook    Operatie Chastice

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen