Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 11 februari 2011 Odette Sansom 
German

11 februari 2011 Odette Sansom 

Evenals Violette Szabo (Ton Blogt 10 maart 2010) en Vrouwen als gevechtspiloten Die Nachthexen (Ton Blogt 9 juni 2010), behoort Odette Sansom tot de bijzondere moedige vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog.
Odette wordt 18 april 1912 geboren te Amiens Noord Frankrijk als dochter van Gaston Brailly, een Franse oorlogsheld uit de Eerste wereldoorlog, gesneuveld 1918 in de Slag bij Verdun.

Odette Sansom
In Boulogne-sur-mer, een toeristische kustplaats in Noord-West Frankrijk leert Odette de Engelsman Roy Sansom kennen. Het stel trouwt in 1931 en verhuist naar Engeland. Odette en Roy krijgen drie dochters met toepasselijke Franse namen, Francoise, Lily en Marianne. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gaat Roy in 1940 deel uitmaken van het Britse leger.

British Admirality
In het voorjaar van 1942 doet de Britse Admiraliteit via de radio een oproep om prentbriefkaarten of familiefoto’s, genomen op het vaste land, beschikbaar te stellen aan de Admiraliteit. Ook Odette hoort dit verzoek, stuurt een brief waarin ze aangeeft in het bezit te zijn van foto’s genomen aan de Franse kust bij Boulogne-sur-mer. Zij vergist zich echter in het adres en stuurt de brief niet naar de Admiraliteit maar per abuis naar de "War Office".

Special Operation Executive (SOE)
Door deze vergissing raakt ze ingeschreven bij de Special Forces van de First Aid Nursing Yeomanry en wordt door Colonel Maurice Buckmaster Special Operation Executive (SOE) opgeleid om te worden uitgezonden naar het door Nazi Duitsland bezet gebied in Frankrijk.  De SOE is één van de zeven geheime organisaties opgericht door de Britse regering in Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze heeft als taak, zoals Churchill het verwoordde, bezet Europa  in vuur en vlam te zetten door middel van sabotage en guerilla-activiteiten tegen de Duitse bezetter. Voordat Odette vertrekt naar Frankrijk heeft ze haar drie dochters  ondergebracht op een kloosterschool.

Peter Churchill
1942 komt zij vanaf een vissersboot aan wal in Cannes Zuid Frankrijk waar ze in contact treedt met SOE agent, Peter Churchill. Onder de codenaam Ilse brengt ze hem geld en verricht o.a. koerierswerkzaamheden. Alles gaat goed totdat zij worden verraden door een dubbelspion. 16 april 1943 volgt de arrestatie van  Odette en Peter.

Fresnes gevangenis
Ze komen terecht in de Fresnes gevangenis te Parijs. waar de Gestapo hen ondervraagt en aan zware foltering blootstelt.  Odette houdt zich aan haar opdracht en vertelt het verhaal dat bij arrestatie moet dienen als dekmantel. Ze zegt getrouwd te zijn met Peter en dat Peter de neef is van Winston Churchill. Special Forces hoopt hiermee te bereiken dat ze bij arrestatie beter behandeld zullen worden.

KZ Lager Ravensbrück
Juni 1943 wordt Odette ter dood veroordeeld en overgebracht naar het grootste vrouwenkamp, KZ Lager Ravensbrück, 100 km ten noorden van Berlijn.
Odette overleeft de zware ontberingen. Zodra de Amerikanen nog slechts enkele kilometers van Ravensbrück verwijderd zijn, neemt SS Kamp Kommandant Fritz Suhren Odette mee in zijn auto. Hij verkeert in de veronderstelling dat zij familie is van Winston Churchill en draagt haar persoonlijk over aan de Amerikanen in de hoop dat dit hem zou kunnen redden.
1946 in een proces tegen oorlogsmisdadigers, getuigt Odette tegen de kamp bewakers. 1950 wordt Fritz Suhren opgehangen.

Odette Churchill
Gedurende  haar gevangenschap. is echtgenoot Roy overleden. In 1947 treedt Odette in het huwelijk met Peter Churchill van wie zij in 1956 scheidt.

Odette Hallowes
Haar derde echtgenoot is Geoffrey Hallowes, ook een voormalig lid van de SOE.

Onderscheidingen
Odette behoort tot de eerste drie First Aid Nursing Yeomanry medewerkers die in 1946 zijn onderscheiden met de George Cross, uitgereikt vanwege haar moed, uithoudingsvermogen en zelfopoffering. Nog steeds is Odette de enige vrouw die tijdens haar leven deze onderscheiding heeft ontvangen. Alle andere George Cross onderscheidingen aan vrouwen, zijn postuum verleend. Ook is zij  benoemd tot lid in de orde van het Britse Rijk (MBE Member of the British Empire).

Captain Selwijn Jepson, Senior Recruiting Officer voor de SOE 
Kapitein Selwijn Jepson, Senior Recruiting Officer voor de SEO vertelt na de oorlog dat ondanks grote tegenstand, hij bewust voor vrouwen heeft gekozen omdat ze beter zijn in het undercover werk dan mannen. In een interview voor het Imperial War Museum zei hij: "zoals U ongetwijfeld weet, hebben vrouwen een veel grotere mate van moed en kalmte dan mannen". 

13 maart 1995
Odette overlijdt 13 maart 1995   

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen