Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 10 maart 2010 Günther Prien en de Royal Oak
German

10 maart 2010 Günther Prien en de Royal Oak

De Britse Marinehaven bij Scapa Flow op de Orkneys was tijdens de oorlogsjaren de belangrijkste marinehaven voor de Home Fleet in Noord Britannië. De Duitse Admiraal Dönitz koesterde al lang de wens, hier binnen te dringen en een Brits oorlogsschip te vernietigen. De Luftwaffe slaagde erin goede foto’s te maken van de marinehaven. Deze foto's plus de informatie van de U-14  over de toegangsroute, gaven de doorslag tot het uitvoeren van de actie. Kapitänleutnant Günther Prien, commandant van de onderzeeboot U-47, kreeg de missie aangeboden.

Zondag 8 oktober 1939 vertrok de U-47 uit Kiel en voer door het Kaiser-Wilhelm-Kanal naar de Noordzee richting Schotland. In de nacht van 13/14 oktober, begon Günther Prien aan zijn actie om de als “onneembaar" bekend staande haven binnen te dringen. Behoedzaam manoeuvrerend loodste hij de U Boot langs de wrakstukken van de “Kaiserliche Flotte", (voor Scapa Flow na afloop van de Eerste Wereldoorlog tot zinken gebracht door de Duitse bemanning) en sloop als een dief in de nacht langs de overige barricades de haven binnen. Kort na middernacht bevond de U-47 zich in de marinehaven Scapa Flow. Vol enthousiasme noteerde hij in het KriegsTageBuch (KTB) : “Wir sind in Scapa Flow!!!”.
Diverse voor anker liggende schepen bevonden zich in de haven waaronder het slagschip HMS Royal Oak. Ongewis van het dreigend gevaar dat loerde, lag het merendeel van de mannen rustig te slapen. In deze rust bracht Günther Prien de U-47 in positie en vuurde twee torpedo’s af. Door het falen van de magneetontsteking zijn deze niet geëxplodeerd.
Opnieuw werden de lanceerbuizen geladen, nu met drie andere torpedo’s uitgerust met een afwijkend ontstekingsmechanisme. Om 1:25 u  volgde de inslag in het 31.100 ton metende slagschip HMS Royal Oak. De derde torpedo trof het schip dat deels achter de Royal Oak lag.
In de slaap werd de bemanning volledig verrast door de enorme inslag waardoor ontsnappen onmogelijk werd. Binnen 13 minuten ging het slagschip met ruim 800 manschappen ten onder. Slechts 375 overlevenden werden geteld.
Het verlies van meer dan 800 mensenlevens was een grote ramp. Militair gezien had de torpedering van de HMS Royal Oak geen enkele waarde.

De Britse torpedobootjagers waren inmiddels gealarmeerd, toch lukte het Prien, met veel moeite, de haven uit te komen.
De U-47 heeft 10 oorlogspatrouilles uitgevoerd en bracht 30 koopvaardijschepen tot zinken, waaronder het 15.000 ton metende Britse stoomschip “Aranda Star“ Hierbij kwamen 850 mensen om het leven, waarvan de meerderheid bestond uit Duitse en Italiaanse krijgsgevangenen, die naar Canada werden gebracht voor internering in kampen.

Ook de U-47 kon haar noodlot niet ontlopen en staat sinds 7 maart 1941 met Günther Prien en de 45 koppige bemanning geboekt als vermist en is waarschijnlijk in de Atlantische Oceaan verloren gegaan. Aanvankelijk leefde men in de veronderstelling dat ze tot zinken was gebracht door de Britse torpedobootjager HMS Wolverine, maar ook de Britse korvetten HMS Camelia en HMS Arbutus claimden het tot zinken brengen van de onderzeeboot.
Waarschijnlijk is de U-47 getorpedeerd door een defecte rondcirkelende eigen torpedo. 
                                                                                  

De Duitse U-Booten hadden weinig succes tegen de Britse slagschepen. Slechts twee zijn getorpedeerd. HMS Royal Oak was de eerste.

 

 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen