Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 10 februari 2010 Ralph Giordano ontmoet Bert Woudstra
German

10 februari 2010 Ralph Giordano ontmoet Bert Woudstra

Na afloop van de lezing in Borken werden we door de voorzitter uitgenodigd deel te nemen aan het diner, samen met Ralph Giordano en een afvaardiging van het SPD partijbestuur. Tussen de gangen door vroeg Bert Woudstra het woord, richtte zich tot Ralph Giordano en liet weten dat ook hij vanwege zijn joodse achtergrond tijdens de oorlogsjaren als kind had moeten onderduiken en geregeld door bedreigende omstandigheden van schuiladres moest veranderen. In de nacht van 13 op 14 september 1941 werd zijn vader uit hun huis aan de Bisschopstraat, gearresteerd en naar het concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk gebracht. Na korte tijd kreeg de familie bericht van zijn overlijden. Vermoord, evenals de andere 67 gearresteerde Joodse mannen uit Enschede. Deze wetenschap heeft hem bij voortduren doen beseffen dat, wanneer hij ontdekt zou worden op zijn onderduikadres, dat zijn dood zou betekenen.
Een afgevaardigde van de SPD uit de Bundestag en Ralph Giordano gingen kort hierop in.

Vervolgens werd door Bert en Ralph aan tafel niet meer over deze periode gesproken. Hun blik is toekomst gericht. Beiden hebben het verstand laten prevaleren boven de emoties, ondanks dat deze volop aanwezig zijn. Zij zetten zich in voor een goede verstandhouding met de huidige Duitse generatie en wijzen op de gevaren waardoor het verderfelijke Naziregime aan de macht heeft kunnen komen.
Het einddoel, een betere toekomst.

Ralph Giordano ijvert voor een betere toekomst door middel van zijn maatschappij kritische pen. Mijn goede vriend Bert Woudstra (foto) doet dit door zijn overlevingsverhaal te vertellen aan de jonge generatie op Duitse en Nederlandse scholen.

KOM VANAVOND MET VERHALEN
HOE DE OORLOG IS VERDWENEN
EN HERHAAL ZE HONDERD MALEN
ALLE MALEN ZAL IK WENEN 

Gedicht van Leo Vroman 

Toespraak van Bert Woudstra op 4 mei 2008 in het Volkspark te Enschede.

Fragment uit deel 5 van de serie NPS De Oorlog: Hoe de joden uit Nederland zijn verdwenen 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen