Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 07 maart 2012  Hr.Ms.Tromp  Spookschip van de Koninklijke Marine
German

07 maart 2012  Hr.Ms.Tromp  Spookschip van de Koninklijke Marine

Hr.Ms.Tromp  spookschip
Hr.Ms.Tromp, "spookschip" is de erenaam welke deze Nederlandse lichte kruiser krijgt van de Australische Marine. Vijf maal komt van de Japanners de bekendmaking dat zij de Tromp tot zinken hebben gebracht en iedere keer opnieuw worden zij tot hun grote verrassing geconfronteerd met de Nederlandse Hr.Ms. Tromp.

Koningin Wilhelmina
De tewaterlating van de Tromp door Koningin Wilhelmina, vindt plaats 24 mei 1937, waarna de Tromp 18 augustus 1938 in dienst wordt gesteld. Augustus 1939 vertrekt Hr.Ms.Tromp naar Nederlands-Indië. Tijdens de inval van Nazi Duitsland op Nederland bevindt de lichte kruiser zich op zee in de nabijheid van Sumbawa.

Vuurdoop in de Straat van Badung
In de nacht van 19 op 20 februari 1942 ondergaat de Tromp haar eerste vuurdoop. De Japanners zijn bezig troepen aan land te zetten bij het plaatsje Sanur aan de Zuid Oostkust van Bali.

Schout bij nacht Karel Doorman
Schout bij nacht Karel Doorman krijgt van Admiraal Helfrich de opdracht tussen Bali en het eiland Penida in de Straat van Badung een "Hit and Run Raid" uit te voeren op de Japanse invasievloot. De eerste Run wordt uitgevoerd door de Nederlandse kruisers "Hr.Ms.De Ruyter" en "Hr.Ms.Java" met de Nederlandse torpedobootjager "Hr.Ms.Piet Hein" en twee Amerikaanse jagers. Twee uur later doet de Tromp, vooraf gegaan door vier Amerikaanse jagers de tweede run. De Amerikanen lanceren vijftien torpedo's waarvan niet een doel treft. Inmiddels zijn de Japanners gewaarschuwd en op hun hoede, waardoor de Tromp om tien over twee in de nacht terechtkomt in het sterke zoeklicht van de Japanners en zwaar onder vuur komt te liggen. 

De Tromp krijgt elf voltreffers
De Tromp krijgt elf voltreffers waardoor zware schade wordt aangericht op de brug en bovenbouw. Alle girokompassen functioneren niet meer, de vuurleiding is uitgevallen en tevens bevindt zich een groot gat onder de waterlijn. Tien bemanningsleden zijn gedood, zeventien zwaargewond. Commandant kapitein-luitenant-ter zee De Meester, blijft op de brug, weet zijn schip te behouden en ondanks alle tegenspoed, toch nog een voltreffer te plaatsen op de Japanse "Oshio". De volgende ochtend wordt de zwaar gehavende Tromp nog eens aangevallen door negen Japanse bommenwerpers. Door het goed gerichte 40 mm luchtafweergeschut worden zij verjaagd.

Gesneuvelden begraven in Soerabaja
De gesneuvelde bemanningsleden worden in Soerabaja begraven, de gewonden gaan naar het hospitaal. Dan komt de order dat de Tromp zich met spoed naar Australië moet begeven om daar in dok te gaan. Inmiddels heeft Nederlands-Indië gecapituleerd en de Tromp verblijft twee jaar in Australische wateren, Fremantle is haar voornaamste basis. Na twee jaar van konvooidiensten draaien komt dan eindelijk de actie waarop de bemanning zit te wachten.

Hr.Ms.Tromp van de Koninklijke Marine toegevoegd aan Eastern Fleet
Hr.Ms.Tromp van de Koninklijke Marine wordt januari 1944 toegevoegd aan de Eastern Fleet en vertrekt naar Trincomali op Ceylon.

Geallieerde vloot in de aanval op Sabang
16 april vertrekt uit Trincomali een enorme geallieerde vloot van 27 oorlogsschepen, waaronder de Nederlandse Hr.Ms.Tromp en de Hr.Ms.van Galen. De opdracht luidt Sabang, dat door de Japanners als marinebasis wordt gebruikt, met vliegtuigen van de vliegdekschepen aan te vallen.

Operatie Cockpit
Deze luchtaanval, Operatie Cockpit, waarin de Tromp een defensieve taak heeft, wordt een groot succes. Juli 1944 wordt voor de tweede maal een aanval op Sabang uitgevoerd. Ditmaal niet alleen door vliegtuigen maar door een gecombineerde lucht, geschut- en torpedoaanval.

Baai van Sabang
Met drie Britse torpedobootjagers krijgt Hr.Ms.Tromp de opdracht om de baai van Sabang binnen te dringen en doelen op de wal van dichtbij onder vuur te nemen. Eenmaal binnen in de baai, gaat het er heftig aan toe. Onder oorverdovend lawaai worden de Japanners met alles dat vuren kan onder vuur genomen. Groot is het enthousiasme wanneer een schip in de haven door enkele voltreffers wordt getroffen en onder "aangrijpende indrukken" de lucht invliegt. De Jappen laten het er niet bij zitten en vuren terug.

Hr.Ms.Tromp krijgt vier voltreffers
Hr.Ms.Tromp krijgt vier voltreffers te verwerken, maar heeft het geluk dat deze niet ontploffen. Matroos-eerste-klasse Hendriks en majoor-machinist Steenaard zetten deze blindgangers met veel moed en gevaar voor eigen leven overboord.

Andamen en Nicobaren 
Tijdens een actie tegen de Japanse bases op de Andamen en Nicobaren in april/mei 1945 is Hr.Ms.Tromp opnieuw van de partij. Helaas komen door een te vroeg exploderende granaat twee bemanningsleden om het leven en raken er twaalf gewond.

Landingen Balikpapan
Bij de landingen te Balikpan juni 1945 is de Tromp weer een belangrijke factor in het geheel. De Nederlandse lichte kruiser Hr.Ms.Tromp plaatst al met haar eerste salvo een voltreffer op het Japanse emplacement en bombardeert met groot succes de Japanse doelen op de kust.

Batavia
Korte tijd later capituleert het Japan en is de oorlog voorbij, ook voor de Tromp.
Hr.Ms.Tromp, volgens de Japanners vijf maal tot zinken gebracht, heeft de oorlog overleefd en is na de capitulatie van Japan het eerste schip dat aanmeert in de haven van Batavia Nederlands-Indië.

Koninklijke Marine
Meer over de Koninklijke Marine

14 juli 2010       O21 Beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine    Lees verder 

25 maart 2011  Nederlandse Oorlogshelden Herman (Mans) Dorré             Lees verder

01 januari 2012 Hr.Ms.Zwaardvisch Beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine 
                                                                                                                         
Lees verder 

27 februari 2012 Slag in de Javazee  Karel Doorman                                     Lees verder  


 

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen