Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 07 april 2010 De Slag om Arnhem: Generaal-majoor Friedrich Kussin
German

07 april 2010 De Slag om Arnhem: Generaal-majoor Friedrich Kussin

Vanwege de strategisch belangrijke ligging van Arnhem aan de Rijn, werd in deze stad het Feldkommandantur 642 gevestigd.  Generaal-majoor Friedrich Kussin (1895-1944), een genieofficier met frontervaring tijdens de Eerste Wereldoorlog,  kreeg in 1943 het commando en was als zodanig verantwoordelijk voor de veiligheid van de stad. De bewaking van vitale plekken zoals de bruggen met FLAK (Flugabwehrkanone) vielen onder zijn commando. Voor het uitvoeren van deze taken (veiligheid en bruggen) stonden slechts een gering aantal militairen tot zijn beschikking.

Op 17 september 1944, landde in de vroege middag The First British Airborne Division ten westen van Arnhem voor het uitvoeren van haar taak in Operation Market Garden. Friedrich Kussin (foto rechts) werd op de hoogte gebracht van de Britse landingen en wilde als verantwoordelijk officier voor de stad Arnhem informatie verkrijgen over de sterkte en locaties van de Britse militairen. Het contact met de Duitse troepen ten westen van Arnhem was verbroken, en om die reden besloot hij persoonlijk poolshoogte te gaan nemen.

Met zijn chauffeur Gefreiter (korporaal) Jozef Willeke en Adjudant Unteroffizier Max Koster nam hij plaats in de dienstauto, een Citroën Traction Avant, en ging via de Utrechtseweg richting Oosterbeek Wolfheze voor een bezoek aan SS Hauptsturmführer Sepp Kraft (foto links). Deze was gelegerd met een opleidings en reservecompagnie aan de weg van Oosterbeek naar Wolfheze.
Na het uitwisselen van de nodige informatie en opdrachten, werd de terugreis aanvaard. Voor het vertrek maande majoor Sepp Kraft generaal-majoor Kussin de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Omdat Kraft nog geen zicht had op waar de Britten zich bevonden, adviseerde hij Kussin voor de terugreis een andere route te nemen. Dit laatste advies werd genegeerd.

Plusminus 15.00 u vertrokken de eerste British Parachute Battalions vanaf de landingslocaties richting Arnhem. Het peloton van luitenant James Cleminson, behorend tot de B Compagnie van het 3e Para Battalion, ging via de Utrechtseweg richting Oosterbeek. Twee man, Private Bill Collard en Private Bennet, liepen als verkenners voor het peloton. Daarachter in het peloton bevond zich, William Gordon, vriend van Bill Collard.
Komend vanuit het westen naderden zij de T splitsing Utrechtseweg Wolfheze.
Geheel onverwachts zagen de twee verkenners Collard en Bennet een Duitse stafauto de hoofdweg opdraaien. In een reflex openden zij het vuur. Bij deze actie werden generaal-majoor Friedrich Kussin, chauffeur Gefreiter Jozef Willeke en Adjudant Unteroffizier Max Koster gedood. Na dit schietincident is het peloton haar weg blijven volgen richting Oosterbeek en Arnhem. Later is een afschuwelijke foto in omloop gekomen, waarop de generaal dodelijk verwond, gedeeltelijk uit de auto ligt (foto rechts). Britse, Duitse en Nederlandse complot theorieën doken op. Wat is er gebeurd, wie hebben dit gedaan en wie zijn hiervoor verantwoordelijk?

Drie dagen later geraakt William Gordon in krijgsgevangenschap en kwam terecht in Stalag XIB te Fallingbostel. Dezelfde plek waar ik mijn diensttijd heb doorgebracht. Vanwege een goede relatie met een Duitse bewaker kwam hij in dezelfde kroeg waar ik ook kwam. William Gordon hierover: "All the German guards and everybody else new the war was ending and the guards would say to me “Remember Bill, we have been good to you! Being good to me even involved taking myself and LCp Lowe to the village pub, although we were told to sit at the rear door where we were brought a bier! I swear to God its true."
In 1984, vele jaren na de oorlog, ontmoette William Gordon, wederom zijn vriend Bill Collard. Volgens William Gordon bevond generaal-majoor Kussin zich nog in de auto toen het peloton haar weg vervolgde. Ook luitenant James Cleminson zou tot aan zijn terugkeer in Engeland onkundig zijn geweest van het feit, dat een Duitse generaal had behoord tot de inzittenden van deze auto. Bewaard gebleven fotomateriaal uit die tijd toont aan dat generaal-majoor Kussin en zijn chauffeur louter omwille van de 'mooie' plaatjes uit de auto zijn getrokken.

Generaal-majoor Friedrich Kussin ligt begraven tussen 31.598  Duitse mede militairen op de Duits Militaire Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn bij Venray.

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen