Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt > Archief > 01 januari 2012  Hr.Ms.Zwaardvisch beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine
German

01 januari 2012  Hr.Ms.Zwaardvisch beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine

Hr. Mr. Zwaardvisch beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine
Hr. Ms. Zwaardvisch was een Nederlandse onderzeeboot van de Britse T-klasse in dienst gesteld 23 november 1943. Vanwege het tekort aan onderzeeboten vroeg de Nederlandse regering in Londen om drie T-klasse onderzeeboten. Twee zijn er toegewezen.

Patrouille Javazee
26 september 1944 vertrekt Hr. Ms. Zwaardvisch uit de Australische haven Fremantle voor een patrouille op de Javazee. 6 oktober 1944, zes uur in de ochtend, vaart Hr. Ms. Zwaardvisch ongeveer 70 mijl ten westen van Soerabaja heen en weer onder het rustige wateroppervlak van de Javazee en wordt de wacht afgelost. Luitenant-ter-zee 2e klasse S. van Ravesteyn neemt zijn positie in aan de periscoop. De afgelopen dagen is er niets bijzonders gebeurd m.u.v. het in brand schieten van een kleine Japanse tanker.

Amerikaanse inlichtingendienst breekt Japanse code
De Amerikaanse inlichtingendienst slaagt begin 1942 erin de Japanse code te breken, waardoor  commandant van de “Zwaardvisch” Luitenant-ter-zee 1e klasse H.A.W. Goossens het sein ontvangt dat een Duitse onderzeeboot tijdens de nacht de haven van Batavia heeft verlaten met bestemming Soerabaja. Tien over half zeven verstijven tegelijkertijd luitenant -ter-zee 2e klasse S. van Ravesteyn aan de periscoop, en de telegrafist aan de geruispeiler.

Commandant Goossens zegt in alle rust: "Torpedoalarm"
Commandant Goossens neemt de periscoop over en zegt in alle rust: “Torpedoalarm”. De mannen die nog slapen worden gewekt door de zoemers, springen uit hun kooien en rennen naar hun post. In de Zwaardvisch stijgt de spanning ten top, hartslagen nemen toe en een ieder is volledig geconcentreerd op zijn taak. De kwartiermeester zit klaar om alles te noteren wat zijn commandant gaat zeggen maar voorlopig zegt Goossens niet zo veel. Op periscoop! Op! Op! Stop! Neer periscoop!

Doel is een onderzeeboot
Tot 4 minuten na het torpedoalarm wordt weinig tot niets gezegd, dan verbreekt commandant Luitenant-ter-zee 1e klasse H.A.W. Goossens de doodse stilte en klinkt zijn stem: “Doel is een onderzeeboot. Ik zie hem in deze peiling. De hoek van inzien is twee streken over stuurboord. Afstand twee mijl. Neer Periscoop! Commandant Goossens laat geen seconde onbenut en zakt mee met de periscoop tot hij bijna op de vloer ligt.

Verkenningsboekwerken
Is de onderzeeboot ook de verwachte vijand? Luitenant-ter-zee 2e klasse J. van Dapperen, de oudste officier, staat klaar met de verkenningsboekwerken. Alle silhouetten van Amerikaanse, Duitse, Engelse en Japanse onderzeeboten staan erin maar ze lijken allemaal op elkaar. “Het zou hem kunnen zijn”: zegt commandant Goossens maar is nog steeds niet 100% zeker. In sluipvaart nadert de “Zwaardvisch” het doel. De onderzeeboot is klaar voor de aanval.

Naaldperiscoop
Goossens gaat over op de naaldperiscoop, die minder zog maakt maar waardoor Goossens ook minder kan zien. Op! Op! Neer! Pen uit! Hij kan slechts een paar seconden kijken. Het zweet gutst over zijn gezicht.

Op!...verdomme, ik zie een hakenkruis
Op!...Verdomme, ik zie een hakenkruis! Zet hem op de voorhoudhoek…Klaar? VUUR! Zes torpedo’s verlaten de lanceerbuizen en gaan geruisloos op weg naar het doel. De afstand is 800 meter, hetgeen  40 seconden in beslag neemt. Commandant Goossens zit met de ogen dicht, gehurkt onder de neergelaten periscoop. Het is stil, 60 mannen luisteren mee. De kwartiermeester telt de seconden. Veertig…één en veertig, dan volgt een doffe explosie. “Op periscoop”: zegt Goossens. Hij pakt Van Dapperen bij de arm: “Kijk! Vlug! Nog geen 20 seconden na de explosie ziet de oudste officier de Duitse U-Boot met de staart omhoog onder het wateroppervlak verdwijnen.

U-168
20 mijl ten noorden van Rembang gaat de U-168 ten onder en neemt 23 jonge Duitse bemanningsleden mee in de diepte. Zeven en twintig bemanningsleden waaronder de commandant Kapitänleutnant Helmuth Pich worden door Hr.Ms.Zwaardvisch opgepikt.

Javaanse vissersprauw
Aan boord van de “Zwaardvisch” is weinig ruimte, waarop commandant Goossens besluit 22 Duitsers over te geven aan een Javaanse vissersprauw. De Duitse commandant Helmuth Pich, zijn hoofd machinekamer, de torpedo-officier, de dokter en een gewonde matroos blijven aan boord van de “Zwaardvisch” en zijn getuige hoe de Nederlanders een kustvaarder van 500 ton, een vrachtvaarder van 2000 ton en een Japanse mijnenlegger tot zinken brengen plus ook nog een andere Japanse mijnenlegger ernstig beschadigen. Twee weken later gaan de Duitsers in de Australische haven Fremantle van boord.

Kapitänleutnant Pich
Kapitänleutnant Helmuth Pich verblijft tot 1947 in krijgsgevangenschap. Helmuth Pich overlijdt 18 maart 1997 op 82 jarige leeftijd.

Groots ontvangst voor commandant Goossens en zijn bemanningsleden 
Commandant Luitenant-ter-zee 1e klasse H.A.W. Goossens en zijn bemanningsleden  krijgen een groots ontvangst waarbij zij door Admiraal Fife worden gehuldigd met de woorden: “Een bewonderenswaardig agressieve en schitterend uitgevoerde patrouille.

Luitenant-ter-zee 1e klasse Hendrikus.A.W. Goossens
Luitenant-ter-zee 1e klasse Hendrikus.A.W. Goossens is 8 december 1944 bij Koninklijk Besluit benoemd tot Ridder der 4e klasse der Militaire Willemsorde en wordt 25 januari 1945 op de Nederlandse basis te Fremantle samen met 13 opvarenden van de Hr. Ms. Zwaardvisch onderscheiden naar aanleiding van de uiterst geslaagde patrouille.Na de oorlog
01-11-1945 wordt Hendrikus A.W. Goossens tijdelijk adjudant van HM de Koningin.
01-01-1948 adjudant in bijzondere dienst.
23-04-1954 commandant Koninklijk Instituut der Marine te Willemsoord.
Hendrikus A.W. Goossens overlijdt 13 mei 1973 te Den Haag.

Onderscheidingen
Onderscheidingen Hendrikus A.W. Goossens

Ridder Militaire Willemsorde 4e Klasse
Officier in de Orde van Oranje Nassau
Bronzen Kruis
Erepenning voor menslievend hulpbetoon in brons
Oorlogsherinneringskruis met 3 gespen
Onderscheidingsteken voor Langdurige Dienst als Officier, met cijfer XX

Hr.Mr.Zwaardvisch
I.v.m. de nieuwe spelling wordt in 1950 Hr.Ms.Zwaardvisch hernoemd in Zwaardvis.

Koninklijke Marine
11 december 1962 neemt de Koninklijke Marine definitief afscheid van de Zwaardvis en wordt deze buiten dienst gesteld.

Sloper
12 juli 1963 Hr.Ms.Zwaardvis gaat voor 166.500 gulden (75.862 Euro) naar de sloper.

Marine Museum Den Helder
Beide onderzeeboten Hr.Ms.Zwaardvisch en de O21 zou een prachtige aanwinst zijn geweest in het Marine Museum. 

Lees het verhaal over de O21 beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine
Lees verder


.

 

Pagina
Menu
INFO
Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen