Pagina
Menu
INFO
U bent hier:   Begin pagina > Ton blogt
German

Ton blogt

18 mei 2014  Op dood spoor
In het Von Schlieffen Plan was de tijd in beton gegoten. Oorlog en spoorwegen, het zijn twee grootheden die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Het plan dat uit de koker kwam van de Duitse generaal Alfred Graf von Schlieffen was even stoutmoedig als onuitvoerbaar.

Lees verder

21 maart 2014  De Nederlandse koopvaardij tijdens de oorlogsjaren
De Nederlandse koopvaardij heeft het tijdens de oorlogsjaren bijzonder zwaar gehad. De zeelieden moesten bij wijze van dienstplicht blijven varen en ondervonden de voortduende dreiging van Duitse, Italiaanse en Japanse onderzeeboten.

Lees verder

1 maart 2014  De Slag om Peleliu
De slag om Peleliu behoort tot één van de bloedigste gevechten in de Pacific War tegen het Keizerrijk van Japan.
Op dit kleine eiland, nog niet één derde van Schiermonnikoog, leden de mariniers hun zwaarste verliezen en zou de Slag het bloedigste hoofdstuk schrijven in de lange historie van de Amerikaanse mariniers.
Lees verder  

4 februari 2014  Winrich Behr  Ordonnans voor Stalingrad
Winrich Behr krijgt van Generaal Paulus per vliegtuig te vertrekken naar de Wolfsschanze en daar Hitler te overtuigen van de miserabele situatie waarin het 6e Leger bij Stalingrad verkeert.
Lees verder  

16 januari 2014  Zeeslag bij Savo  Pacific War
De zeeslag bij Savo vond plaats in de nacht van 8 op 9 augustus 1942, twee dagen nadat Amerikaanse mariniers onder de codenaam Watchtower waren geland op het door Japan bezette eiland Guadalcanal.

Lees verder 

21 december 2013  Ook mannen kunnen huilen  Kerstverhaal van een Wehrmacht soldaat
Ook mannen kunnen huilen is het verhaal van een Duitse jongen die zijn dienstplicht moet vervullen en als
19 jarige jonge Wehrmacht soldaat, verlangend naar huis en haard met ouders broers en zussen, aan het front in het zicht van de Russische vijand, met zijn dienstmaten Kerstavond 1944 viert.
Lees verder 

7 december 2013  Chaos die oorlog heet  Bijzonder gedrag
In de chaos die oorlog heet kan men gedrag vertonen dat gezien de situatie zeer bijzonder is.
Its a mad, mad world...de chaos die oorlog heet
Lees verder  

23 november 2013  U-168, getorpedeers door Hr Ms Zwaardvisch, gevonden voor Indonesië
Zoals het laat aanzien hebben vissers het wrak gevonden van de U-168. De Indonesische Archeologische Autoriteiten hebben het wrak al onderzocht en Nazi insignes aangetroffen.

Lees verder

5 november 2013  Hr.Ms. Van Nes  Torpedobootjager van de Koninklijke Marine in ongelijke strijd
Hr.Ms. Van Nes krijgt 16 februari 1942 opdracht richting Singapore te varen en op zee een rendez-vous te maken met het reeds uit Singapore vertrokken KPN lijnschip S.S. Sloet van der Beele en deze te begeleiden naar Pandjong Pandang, de hoofdtad van Billiton.

Lees verder 

20 september 2013  Chaos die oorlog heet - Een bijzondere patrouille
Een bijzondere patrouille is een ander verhaal uit de chaos die oorlog heet. In de chaos die oorlog heet vinden ook gebeurtenissen plaats waarin de mens zich van een andere zijde laat zien en daarom zeer bijzonder zijn. 

Lees verder

2 augustus 2013  Tjisalak-massamoord
In de vroege ochtend van zondag 26 maart 1944 slaat om 5.38 uur het noodlot toe. 600 zeemijlen ten zuiden van Ceylon wordt de Tjisalak getroffen door een torpedo gelanceerd door de Japanse onderzeeboot I-8 met Tatsunosuke Ariizumi als commandant.

Lees verder  

5 juli 2013  De ontvoering van Generaal Heinrich Kreipe
De ontvoering van Generaal Heinrich Kreipe is het relaas van een onmogelijke ontvoering. Generaal Heinrich Kreipe, de Duitse militaire commandant van het volledig door Nazi Duitsland bezette Griekse eiland Kreta, ontvoerd door twee Britse SOE agenten, Major Patrick Leigh Fermor en Captain William Stanley Moss.

Lees verder 

25 mei 2013 Vrouwen in de frontlinie - Lyudmila Pavlichenko
Er zijn vrouwen die meer ballen hebben dan het merendeel der mannen. Één van deze vrouwen is Lyudmila Pavlichenko. 
Lees meer  

10 april 2013  Zwarte Donderdag voor de RAF
Zwarte Donderdag voor de RAF was de nacht van 16/17 december 1943 waarin de RAF (Royal Air Force) te maken kreeg met veel crashes en slachtoffers, die voor het merendeel niet werden veroorzaakt door Duitse vliegtuigen en luchtafweer (FLAK), maar door de altijd aanwezige vijand van de RAF, het Britse weer.

Lees verder 

8 april 2013  Henk Brinkgreve heeft nieuw grafmonument
Henk Brinkgreve heeft nieuw grafmonument. Donderdag 4 april j.l. is op initiatief van de familie een nieuw beeld geplaatst bij het graf, voorstellend een vrouw die een kandelaar draagt.

Lees verder  

17 maart 2013  Henk Brinkgreve
Na de onthulling van het monument op Erve Rikhof Deppenbroekweg 8 in Losser, de plek waar Henk is neergeschoten, attendeert mevrouw Annette Niessen-Brinkgreve mij op enkele onjuistheden in de eerste blog over Henk Brinkgreve. Het monument in Losser is een gemeenschappelijk initiatief tussen mevrouw Annette Niessen-Brinkgreve en de Historische Kring Losser. Met de informatie aan mij verstrekt door mevrouw Annette Niessen-Brinkgreve heb ik gekozen voor een geheel nieuwe blog.

Lees verder

26 februari 2013  Laconia tragedie
De laconia tragedie vond plaats september 1942, toen Duitse U-Boten, die bezig waren schipbreukelingen te redden van het getorpedeerde Britse schip Laconia, werden aangevallen door een Amerikaanse B-24 bommenwerper.

Lees verder

3 februari 2013  Maarten Cieremans-Engelandvaarder-Militair-Geheimagent-Verzetsman
Tijdens mijn bezoek aan Maarten trof ik aan een zeer kwieke man met een jongere uitstraling dan je van een 90 jarige zou verwachten. Zijn auteurstalent was me bekend, maar de charmante Maarten bleek ook een geweldig verteller te zijn. Onder genot van enkele glazen goede wijn, verzorgd door echtgenote Minka, blijkt de middag te kort en loopt uit tot de vroege avonduren.

Lees verder 

11 januari 2013  Operatie Frankton-commando raid in haven Bordeaux
Operatie Frankton was een verrassingsaanval op Duitse koopvaardijschepen in de haven van Bordeaux, uitgevoerd door een kleine eenheid mariniers van de Royal Navy december 1942.

Lees verder

21 december 2012  Kerstmis in Stalingrad
Het is 70 jaar geleden dat het 6e Leger van de Wehrmacht onder commando van Veldmaarschalk Friedrich von Paulus, met meer dan 260.000 soldaten op 23 november 1942 werd ingesloten door het Rode Leger bij Stalingrad

Lees verder 

3 december 2012  Anthony Cotterell   Oorlogsmisdaad in Brummen
De mooie parkachtig aangelegde Oosterbegraafplaats in Enschede bevat een Brits militair ereveld, waarop naast elkaar acht grafstenen staan van Britse militairen die op 23 september 1944 te Brummen (Gld) door een oorlogsmisdaad om het leven zijn gekomen.

Lees verder

12 november 2012  Bob Filby  M.C., Croix de Guerre
Tijdens de herdenking op 7 juni j.l. bij het Essex monument in Tilly-sur-Seulles Normandië had ik een bijzondere ontmoeting met een Brits veteraan van het 2e Essex Regiment, de charmante Bob Filby. 

Bob Filby vertelt zijn verhaal.
Lees verder

14 oktober 2012  Maarschalk Michel Joseph Maunoury
Onderweg naar Normandie, verbleef ik afgelopen voorjaar enkele dagen op de camping van de Noord-Franse stad Amiens. Hier had ik een bijzondere ontmoeting met de achterkleinzoon van "de redder van Parijs".

Lees verder

15 september 2012  In de schaduw van Market Garden  De Biesbosch
Prof, Dr, Ir Ies Zonneveld heeft een grote betrokkenheid met de Biesbosch, niet alleen vanwege de prachtige natuur en zijn gedegen kennis hierover, maar ook door zijn oorlogsverleden.

Ies Zonneveld vertelt zijn over belevenissen in de chaos die oorlog heet.
Lees verder

26 augustus 2012  Graeme Warrack
Tijdens de Slag om Arnhem is Colonel Graeme Warrack de hoogst in rang zijnde Divisiearts van de 1e British Airborne Divisie. Met arts Egon Skalka van de Duitse Hohenstauffen divisie regelt hij Zondag 24 september 1944 een tijdelijke wapenstilstand om de vele gewonden te kunnen afvoeren.

17 augustus 2012 verricht de zoon van Graeme Warrack, William Warrack tijdens een plechtigheid op de Koning Willem III kazerne te Apeldoorn de opening van het Graeme Warrack gebouw en de Graeme Warrack kamer.
Lees verder 

1 augustus 2012  Aalmoezeniers aan het front
Dat aalmoezeniers zich aan het front ook op andere wijze hebben onderscheiden dan uitsluitend de geestelijke welzijnszorg blijkt uit de in dit verhaal omschreven gebeurtenissen. Menigeen heeft veel durf en moed.

Lees verder

12 juli 2012  De lichte kruiser Emden
De lichte kruiser Emden is het eerste schip dat na de Eerste Wereldoorlog in Duitsland voor de Reichsmarine is gebouwd, tijdens de Republiek van Weimar. Door de voorwaarden opgelegd in het Verdrag van Versailles, zijn de mogelijkheden sterk beperkt.

Lees verder 

16 juni 2012  Lyle Bouck  De Slag om Lanzerath
16 juni 1944 is Lyle Bouck met zijn 20 jarige leeftijd de jongste officier van het Amerikaanse leger.

In het dorpje Lanzerath, gelegen in de Belgische Ardennen, lukt het hem met zijn peloton van 18 soldaten een Duits parachutisten bataljon 10 uur tegen te houden.
Lees verder  

5 mei 2012  De bevrijding bestond voor mij uit nachten zonder vliegtuigen.    Een open brief.
Onlangs ontving ik van een vriend een brief waarin hij aangaf ernstig ziek te zijn en zijn verleden met mij wilde delen. Na het lezen hiervan was ik geschokt en onder de indruk. We kennen elkaar al vele jaren, hebben vele uren samen doorgebracht en veel zaken met elkaar besproken. Alles wat hij in zijn brief vermeldt, was mij volledig onbekend.

Lees verder

15 april 2012  Thomas Buergenthal
Thomas wordt gescheiden van zijn vader waarop de 10 jarige Thomas er alleen voorstaat en moet proberen Auschwitz te overleven.

Lees verder

25 maart 2012 Sir Nicholas Winton  Redder van Joodse kinderen.
De Engelse autoriteiten hebben na de Kristallnacht maatregelen genomen waardoor het voor vluchtelingen onder de 17 jaar mogelijk wordt onder voorwaarden een verblijfsvergunning te krijgen in Groot Brittannië. Nicholas Winton besluit te helpen.

Lees verder

07 maart 2012  Hr.Ms.Tromp  Spookschip van de Koninklijke Marine
Spookschip is de erenaam, welke de Nederlandse lichte kruiser Hr.Ms.Tromp krijgt van de Australische Marine.

Lees verder

27 februari 2012  Slag in de Javazee
Vandaag 27 februari is het 70 jaar geleden dat De Slag in de Javazee begon. Tijdens deze zeeslag hebben 900 Nederlandse marinemannen het leven verloren. Vandaag is de Slag onder aanwezigheid van Prins Willem Alexander officieel herdacht. Om die reden is de blog over de Slag in de Javazee, op deze dag van herdenking, opnieuw geplaatst.

Lees verder   

09 februari 2012  Tragiek van een Generaal   Stanislaw Sosabowski  Deel I
Generaal-majoor Sosabowski, 16 december 1943 nog door de Britten onderscheiden met de Most Excellent Order of the British Empire in de rang van Commandeur, wordt geplaatst op een eenzame stoel aan de andere kant van de tafel, vergelijkbaar met een krijgsraad

Lees verder

09 februari 2012  Tragiek van een Generaal   Stanislaw Sosabowski  Deel II
Vervolg van deel I

Lees verder  

22 januari 2012  Heinz Schnaufer  Nachtjagdflieger
Heinz Schnaufer, Nachtjagdflieger op het Duitse jachtvliegtuig de Messerschmitt 110, is de meest succesvolle Nachtjagdflieger aller tijden.

Lees verder 

01 januari 2012 Hr.Ms.Zwaardvisch beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine
Hr. Ms. Zwaardvisch was een Nederlandse onderzeeboot van de Britse T-klasse in dienst gesteld 23 november 1943. Vanwege het tekort aan onderzeeboten vroeg de Nederlandse regering in Londen om drie T-klasse onderzeeboten. Twee zijn er toegewezen.

Lees verder 

10 december 2011 Junyo Maru grootste scheepsramp aller tijden
De torpedering van het Japanse vrachtschip Junyo Maru  op 18 september 1944 met 6400 gevangenen aan boord, waaronder 1100 Nederlanders, was destijds de grootste scheepsramp aller tijden.

Lees verder

20 november 2011 Nancy Wake
Nancy Wake, mooi, avontuurlijk, moedig, journalist, saboteur en Special Agent of the British SOE, Special Operations Executive, krijgt van de Gestapo de bijnaam The White Mouse als één van de meest gezochte personen in Frankrijk.

Lees verder 

2 november 2011 US Navy op roverspad   U-505
De onderzeeboot oorlog is 1943 nog steeds in volle gang. De geallieerden zijn inmiddels technisch en tactisch zo sterk geworden, dat de U Boot op haar gevechtsterrein kan wordem uitgeschakeld. 

De US Navy heeft het plan opgevat een U-Boot te veroveren.
Lees verder

14 oktober 2011 De Slag om Arnhem door de ogen van een kind. Bevrijding
In het laatste deel vertelt mevrouw Antoinette Pey-Pas over haar belevenissen als evacué in Velp, voor, tijdens en na de bevrijding door Canadese militairen.
Lees verder

6 oktober 2011  De Slag om Arnhem door de ogen van een kind. Evacuatie.
In het tweede deel gaat Mevrouw Antoinette Pey-Pas verder met haar verhaal over de gedwongen evacuatie na de Slag om Arnhem.

Lees verder  

27 september 2011  De Slag om Arnhem door de ogen van een kind
Via een clublid van de Old Round Table in Nuenen, kwamen mevrouw Antoinette Pey-Pas en ik met elkaar in contact. Antoinette, in Arnhem geboren, heeft de belevenissen van haar jeugd tijdens en na De Slag om Arnhem op schrift gesteld, maar bleek ook een zeer enthousiast en boeiend vertelster te zijn. Onder de indruk heb ik gevraagd, delen van haar verhaal op de site te mogen plaatsen.

Met dank aan Antoinette Pey-Pas
Lees verder

7 september 2011 Konvooi PQ 17 naar de kelder
27juni 1942 gaan 35 koopvaardijschepen, waaronder de Nederlandse Paulus Potter, vanuit Hvalfjord bij Reykjavic in IJsland als konvooi PQ 17  op weg naar de Russische havens Archangelsk en Moermansk. Konvooi commandant kent de twijfelachtige omstandigheden waaronder het konvooi is vertrokken en maakt zich weinig illussies

Lees verder

4 augustus 2011  Joseph (Joe) Beyrle 
Staff Sergeant Joe Beyrle. a unique soldier. Na de landing in Normandië bevrijdt hij met de Russen zijn voormalig krijgsgevangenkamp Stalag III C.

Lees verder  

9 juli 2011  Nederlandse officieren krijgsgevangen in Slot Colditz
De motivatie van de Nederlandse officieren om te ontsnappen uit Colditz, is de drang om deel te nemen aan de strijd tegen Nazi Duitsland. Om die reden is de bestemming niet Nederland maar  Engeland.

Lees verder   

24 juni 2011  Admiraal Isoruku Yamamoto en zijn einde
De onverwachtse aanval door de Japanse admiraal Yamamoto op Pearl Harbor Hawai zien de Amerikanen als een dolkstoot in de rug en Yamamoto wordt de meest gehate man in Amerika. De Amerikanen zoeken naar mogelijkheden persoonlijk met hem af te rekenen.

Lees verder 

21 mei 2011  Tragiek op de Glienicker Brücke Berlin Potsdam
Door nieuwsgierigheid met betrekking tot U2 piloot Gary Powers, wilden we ook de Glienicker Brücke bekijken.

Lees verder

6 mei 2011  Nederlandse krijgsgevangenen in Stalag XIB en 357. Onthulling plaquette op Brits monument.
Fallingbostel/Oerbke een klein gemoedelijk dorpje in een prachtige omgeving gelegen tussen Hannover en Hamburg aan de Duitse Autobahn. Een oase van rust en vriendelijke gastvrijheid. Zonder enige voorkennis heeft de gemiddelde bezoeker geen idee wat zich hier tijdens de oorlogsjaren heeft afgespeeld.

Lees verder

22 april 2011  Trent Park Castle  POW Camp
Onder de vele krijgsgevangenkampen neemt het Britse Trent Park Castle een bijzondere plaats in. Deze plek met alle comfort diende als huisvesting voor gevangen genomen hoge Duitse stafofficieren.

Zij weten niet dat de Britten vele microfoons hebben aangebracht, waarmee de onderlinge gesprekken worden afgeluisterd.
Lees verder

9 april 2011  Oorlogsmisdadigers Fritz Knöchlein Drager Ridderkruis
Na het vonnis, doet Advocaat Dr Uhde een verzoek aan het Hof tot clementie voor Fritz Knöchlein, in het belang van zijn echtgenote en de vier kindereren die alle rechtszittingen hebben bijgewoond.

Lees verder

25 maart 2011  Nederlandse Oorlogshelden Herman (Mans) Dorré
Tijdens de reddingsmissie wordt LtzII Herman (Mans) Dorré geconfronteerd met 79 personen in de reddingssloep. Incluis de 5 koppige bemanning is dit 30% boven het toegestane laadgewicht en
2000 kg boven het  afvlieggewicht. Wat te doen? Gaan tot het toegestane en mannen op zee achterlaten of allen onder groot risico aan boord nemen.
Lees verder

11 maart 2011  Odyssee van de kinderen
Na de overval van Nazi Duitsland op Polen 1 september 2011, proberen 14.000 Joodse vluchtelingen kinderen aan het Nazi geweld te ontkomen. Onder hen Josef en Nelly Rosenbaum, Rachel Steinberg, Lydia Mamer en Abraham Nencer.

Lees verder 

27 februari 2011 De Slag in het Reichswald
De Slag in het Reichswald behoort evenals de Slag in het Hürtgenwald tot de minder bekende veldslagen uit de 2e Wereldoorlog. Kort voor het einde van de oorlog zijn aan weerskanten veel  soldaten gesneuveld.

Lees verder

11 februari 2011  Odette Sansom
Odette Sansom behoort tot de bijzonder moedige vrouwen uit de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds is zij de enige vrouw die nog tijdens haar leven is onderscheiden met de George Cross.

Lees verder 

28 januari 2011  Strijd op de Middellandse Zee deel 6 Slag bij Matapan
Onkundig van de valstrik die de Britse admiraal Cunningham voor hem heeft uitgezet, besluit de Italiaanse admiraal Iachino het oorspronkelijk plan, te opereren met twee eskaders, op te geven en in plaats daarvan met vereende kracht toe te slaan.

Lees verder 

15 januari 2011  Strijd op de Middellandse Zee deel 5 Aanval op Italiaanse marinehaven Taranto
In de avonduren van 11 november 1940 voert de Royal Navy een aanval uit op de Italiaanse vloot, welke voor anker ligt in de marinehaven van Taranto. Een bijzondere aanval Operation Judgement

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een actie als deze uitgevoerd door uitsluitend vliegtuigen.
De Royal Navy heeft de primeur.
Lees verder 

8 januari 2011  Strijd op de Middellandse Zee deel 4 Slag bij Kaap Passero
11 oktober 1940 voert de Britse lichte kruiser HMS Ajax een verkenningsmissie uit op de Middellandse Zee. In de nacht van 11 oktober wordt de Ajax ontdekt door drie Italiaanse onderzeeboten en vier Italiaanse torpedobootjagers.

Lees verder 

30 december 2010  Strijd op de Middellandse Zee deel 3  Slag bij Kaap Spada
Ondanks dat de schade tijdens de Slag bij Punta Stilo beperkt is gebleven en beide partijen de overwinning claimen, raken de Italianen gefrustreerd. 19 juli neemt de frustatie toe. De Australische lichte kruiser HMAS Sydney bereidt zich voor op een warme ontvangst 

Lees verder 

25 december 2010  Het klinkt als een sprookje.....Kerstverhaal
Het klinkt als een sprookje, toch heeft het in werkelijkheid plaats gevonden. Tommy en Jerry houden op met schieten.

Lees verder 

24 december 2010  Strijd op de Middellandse Zee deel 2  Slag bij Punta Stilo
Begin juli 1940 wordt de marine actiever. 8 juli kruist een sterke Italiaanse vlooteenheid de koers van Britse oorlogsschepen. Hierdoor ontstaat het eerste treffen op grote schaal tussen de Royal Navy en de Regia Marina

Lees verder 

20 december 2010  Strijd op de Middellandse Zee deel 1   Slag om het Espero konvooi 
Ne con la Germania, ne per la Germania, a fianco Della Germania. De Italiaanse dictator Mussolini kon het zo mooi verwoorden. De vijanden van Duitsland waren ook de vijanden van Italië. Duitsland en Italië zouden ieder voor zich die vijanden aanpakken, niet met elkaar maar naast elkaar. Mussolini wist het zeker. In de Middellandse Zee kan Italië het alleen af.

Lees verder 

29 november 2010 De ramp met de "Van Imhoff" een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis
19 januari 1942 vertrekt het stoomschip "Van Imhoff" van de Koninklijke Pakketmaatschappij vanuit Sibolga richting Brits-Indië met aan boord 478 geïnterneerde Duitse mensen, waaronder een behoorlijk aantal bejaarden, geleerden, kunstenaars, priesters en zendelingen. De dag na vertrek wordt het schip aangevallen door een Japans vliegtuig.

Lees verder  

4 november 2010  Hiroshima  6 augustus 1945
6 augustus 1945 wordt boven de Japanse havenstad de eerste atoombom afgeworpen, waardoor Hiroshima de eerste stad is in de geschiedenis, die met een atoombom is aangevallen.

Lees verder 

25 oktober 2010  Hr. Ms. O21 beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine
Een lezer maakte mij erop attent, dat de O21 en O22 niet vertrokken waren uit Den Helder, zoals vermeld in de versie van 14 juli 2010, maar uit Vlissingen. 
Ter verificatie is door mij kontakt opgenomen met het Ministerie van Defensie. De uitgebreide informatie welke ik hierover mocht ontvangen van het Nederlands Instutuut voor Militaire Historie, Ministerie van Defensie, is naar mijn mening zo interessant, dat het vertrek uit Nederland is herschreven.
Mijn dank gaat uit naar het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, het Ministerie van Defensie, voor de welwillende medewerking en uitgebreide informatie. Tevens dank ik de attente lezer.

Lees hier de herziene versie 
 

22 oktober 2010  Inferno voor het 2nd Battailon, uit het 115e Infantry Regiment van de US 29th Infantry Division
De Duitsers horen Amerikaanse stemmen, roepen William E. Warfield bij naam en schreeuwen naar hem in het Engels om zich over te geven.  Warfield schreeuwt terug: “Surrender? Hell!

Lees verder  

12 oktober 2010   De Slag om Koersk, Fall Zitadelle
10 jaar geleden, 12 augustus 2000, ging in de Barentszee de Russische kernonderzeeër Kursk aan de gevolgen van een explosie ten onder. Alle 118 opvarenden kwamen om het leven.

De onderzeeër dankte haar naam aan de zuidelijk gelegen Russische stad Kursk, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog tussen 5 en 16 juli 1943, de grootste tankslag uit de geschiedenis heeft plaatsgevonden.
Lees verder 

25 september 2010  Gerd Roeloffzen Oorlogsvlieger
Gerd ziet de lichtspoormunitie van de Messerschmitt en weet dat hij kansloos is indien hij in rechte lijn naar beneden gaat. Hij schopt, duwt en trekt met al zijn kracht waardoor de Fokker al slingerend en alle richtingen uitzwaaiend naar beneden duikt.

Lees verder 

1 september 2010  Wilhelm II de Duitse Keizer
Zondag 10 november 1918, zes uur in de ochtend, ziet een hoogst verbaasde sergeant bij de Nederlands-Belgische grenspost Witte Huis te Eysden Zuid Limburg, negen Duitse auto’s verschijnen met daarin de Duitse keizer Wilhelm II en zijn gevolg.

Lees verder 

18 augustus 2010 Slag in de Javazee
Tijdens de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 verliezen aan geallieerde zijde 1000 man het leven waaronder 900 Nederlanders. De Japanners maar 10 man.
Lees verder  

4 augustus 2010 Kay Summersby
Kay, fotomodel, bestuurt in 1940 en 1941 tijdens de "Blitz"een ambulance. Na aankomst van Major General Dwight Eisenhower wordt Kay aangesteld als zijn chauffeuse.

Lees verder 

28 juli 2010  Major William Martin  The man who never was.
De Britse veiligheidsdienst wilde het lijk van een Britse officier in het bezit van belangrijke documenten laten aanspoelen op de Spaanse kust. Meer dan vier maanden werd het lijk bewaard in een diepvrieskist.

Lees verder 

21 juli 2010  Het verzet in Enschede  Johannes ter Horst
Johannes is van beroep bakker. Eén van zijn klanten is het vliegveld Twente, met de daarop gelegerde Duitse militairen. Dagelijks bezorgt Johannes brood en heeft als bakker min of meer vrije toegang tot het vliegveld. Januari 1941 gaat hij met zijn bakkersfiets opnieuw op weg naar het vliegveld voor het bezorgen van vers brood.

Lees verder 

 

14 juli 2010  O21 Beroemde onderzeeboot van de Koninklijke Marine
Hij vroeg de O21 of het schip zich wilde identificeren. De Nederlandse commandant Luitenant ter zee der 1e klasse Johannes Frans van Dulm bedacht zich geen moment en liet twee torpedo's lanceren.

Lees verder 

7 juli 2010 Lida Baarova
Onder het zingen van het refrein van Eleanor door de zangeres:"Ich liebe dich, ich liebe dich" buigt Joseph Goebbels zich naar Lida Baarova en fluistert in haar oor:"Ich liebe dich auch".

Lees verder 

30 juni 2010 De Slag om Hürtgenwald
De Slag om Hürtgenwald (6 oktober1944 - 10 februari 1945) behoort tot één van de bloedigste veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog. De slag is minder bekend, wat niet zo verwonderlijk is. Geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars en in dit geval hadden de Amerikanen weinig positiefs te vermelden.

Lees verder 

23 juni 2010 Gevechten Afsluitdijk Kornwerderzand 12 mei 1940 
De Duitsers reageren verbaasd bij het aanbieden van de overgave door Kapitein Boers. Ze hadden zich al neergelegd bij het feit dat een verovering van de stelling Kornwerderzand onder de huidige omstandigheden niet mogelijk was.

Lees verder 

16 juni 2010 Val van de Wonsstelling 12 mei 1940
De 9 km lange Wonsstelling, voorpost van de Afsluitdijk, liep van Zurich via Wons naar Makkum. Al in de namiddag van 11 mei bereikte de voorhoede van Duitse troepen deze stelling. De Duitsers waren volledig verrast door de snelheid waarmee het Nederlands leger in Noord Nederland was teruggetrokken.
Lees verder 

9 juni 2010 Vrouwen als gevechtspiloten  Die Nachthexen
In eerste instantie heeft Stalin bezwaar tegen het inzetten van vrouwen als gevechtspiloot. Uiteindelijk geeft hij zijn toestemming waardoor vanaf 1942 deze vrouwen  angst en verderf zaaien onder de Duitse gelederen.

Lees verder 

2 juni 2010 Enschede en de Krimoorlog
De aanleiding van de Krimoorlog is een geschil tussen Griekse en Roomse monniken om de Heilige Plaatsen in Jeruzalem. Naar aanleiding hiervan krijgt tsaar Nicolaas 1 een geschil met de Turkse sultan over het beschermheerschap van een aantal plaatsen in Palestina wat in 1853 heeft geleid tot de oorlog tussen de sultan en de tsaar. 

Lees verder 

26 mei 2010 Operatie Katapult, schieten op vrienden
Na de Franse nederlaag en de Franse wapenstilstandovereenkomst met Duitsland op 22 juni 1940, stond Engeland alleen tegenover een militair oppermachtige vijand. Slechts de Britse vloot was sterker dan de gecombineerde Duits - Italiaanse marine. Door de wapenovereenkomst dreigde de moderne en sterke Franse vloot in Duitse handen te vallen. Wilde Engeland zijn overwicht behouden, moest dit tot elke prijs worden voorkomen.

Lees verder 

19 mei 2010 Private Herbert Burden
De minimum leeftijd om te worden toegelaten tot het Britse leger was 18 en Herbert telde slechts 16. De selectie officier had de nodige twijfels maar heeft waarschijnlijk gedacht: "Lord Kitchener heeft behoefte aan soldaten".

Lees verder 

12 mei 2010 Duitse inval Noordoost-Nederland 10 mei 1940
Slechts vijf bataljons waren beschikbaar voor de verdediging van de Noordoost-Nederlandse grens. In de vroege ochtend van 10 mei vertellen op de vlucht geslagen Nederlandse soldaten aan Van der Baaren dat de vijand al over de grens is. Hierop neemt Sergeant Van der Baaren een moedige beslissing.

Lees verder 

5 mei 2010 65 jaar bevrijd
In deze situatie waarbij de onderlinge contacten niet negatief kunnen worden genoemd, is het niet zo verwonderlijk dat Nederlandse jonge vrouwen verliefd werden op Duitse militairen en omgekeerd. Niets menselijks is hieraan vreemd, ook niet dat 35.000 kinderen hieruit zijn voortgekomen.

Lees verder  

28 april 2010 442nd Infantery Regiment
Begin 1942 deed het Amerikaanse Ministerie van oorlog een oproep om alle soldaten van Japanse afkomst (Nisei) uit de militaire dienst te verwijderen. Het 442e Infanterie Regiment werd de meest gedecoreerde eenheid uit de Amerikaanse militaire geschiedenis.

Meer lezen

21 april 2010 Fort Eben Emael 
Eind dertiger jaren werd Fort Eben Emael beschouwd als het sterkste fort ter wereld en gold als een onneembare vesting. Na een intensieve training van 7 maanden kregen Duitse parachutisten op 10 mei 1940 de opdracht het fort te veroveren.

Meer lezen

14 april 2010 Texel en de Georgiers
6 april 1945 begon op Texel de opstand van Georgische militairen, behorend tot het Ostlegion van het Duitse leger, tegen de aldaar gelegerde Duitse militairen. Was het een opstand of een actie uit eigen belang en zelfbehoud?

Meer lezen

9 april 2010 FC Twente in de wolken
Tijdens de terugreis van een enerverende reis naar Indonesië, ontmoette ik in het vliegtuig midden in de nacht, een bijzonder charmante, vriendelijke heer. Op het late tijdstip, plusminus 3.00u in de nacht, volgde een boeiend gesprek. Als schrijver en voormalig journalist, bleek ook hij geïnteresseerd te zijn in geschiedenis. Hij is al 2 jaar bezig met een boek over Nederlands Indië. Aan het einde van het gesprek beloofde hij me een stukje te sturen voor de website.

Zijn verhaal heeft niets met oorlog te maken, het gaat over onze ontmoeting en die tukker dat ben ik. Maar, was het niet Rinus Michels die ooit zei: " Voetbal is Oorlog"?  Met dank aan Dick van Nisius.
Meer lezen

7 april 2010 De Slag om Arnhem: Generaal-majoor Friedrich Kussin
Majoor Sepp Kraft maande generaal-majoor Kussin de nodige voorzichtigheid in acht te nemen. Hij adviseerde Kussin voor de terugreis een andere route te nemen. Dit laatse advies werd genegeerd.
Generaal-majoor Friedrich Kussin ligt begraven tussen 31.598  Duitse mede militairen op de Duits Militaire Oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn bij Venray.
Meer lezen

31 maart 2010 Luitenant-kolonel Jo Mussert, slachtoffer van geruchten
Vanwege de niet naar wens verlopen strijd bleven de geruchten over verraad aanhouden. In de middag van de 14e mei te Sliedrecht, werd de kantonnementscommandant luitenant-kolonel Mussert doodgeschoten door de overspannen reserve eerste luitenant van het 2e Regiment Wielrijders, A.J. Kruithof.
Meer lezen

24 maart 2010 De eis van Generaal-majoor Jacob Harberts
Bij de strijd om de Grebbeberg in mei 1940 werd sergeant Johan Christiaan Meijer wegens desertie, door een militaire rechtbank te velde, ter dood veroordeeld en geëxecuteerd. Over die executie is 30 jaar later veel beroering ontstaan.

Meer lezen

17 maart 2010 Violette Szabo
The life that I have is all that I have and the life that I have is yours. Een regel uit het gedicht dat door Violette Szabo als code werd gebruikt gedurende haar missies in Frankrijk.

Meer lezen

10 maart 2010 Günther Prien en the Royal Oak
De Duitse Admiraal Dönitz koesterde al lang de wens, de Britse marinehaven Scapa Flow binnen te dringen en een oorlogsschip te vernietigen. Met deze opdracht vertrok zondag 8 oktober 1939 Kapitänleutnant Günther Prien, commandant van de U-47, uit de Duitse marinehaven Kiel.

Meer lezen

3 maart 2010 De Jerrycan
De naam "Jerrycan" is afkomstig van het Britse scheldwoord voor Duitser tijdens de tweede wereldoorlog "Gerry" en is door de Engelse uitspraak verbasterd tot Jerry(can). 
Meer lezen

24 februari 2010 De ondergang van de USS Indianapolis
Op 30 juli 1945 gingen bijna 600 matrozen vrijwel letterlijk naar de haaien. De ondergang van de Indianapolis werd de grootste ramp in de maritieme geschiedenis van de Verenigde Staten. De commandant van de USS Indianapolis, captain McVayIII, werd hiervoor verantwoordelijk gesteld.

Meer lezen

17 februari 2010 Karl-Heinz Rosch - Soldaat zonder Glorie
Joop Schepens inwoner van Goirle: “Ik ben een voorstander van verbroedering en Wiedergutmachung. Nederlanders kunnen Duitsers toch niet blijven haten? Wat mij opvalt is dat de mensen die in de oorlog het meeste hebben meegemaakt de minste moeite hebben met het eerbetoon.” 

Meer lezen 

10 februari 2010 Ralph Giordano ontmoet Bert Woudstra
Hun blik is toekomst gericht. Beiden hebben het verstand laten prevaleren boven de emoties, ondanks dat deze volop aanwezig zijn. Zij zetten zich in voor een goede verstandhouding met de huidige Duitse generatie en wijzen op de gevaren waardoor het verderfelijke Naziregime aan de macht heeft kunnen komen. Het einddoel, een betere toekomst. 
Meer lezen

3 februari 2010 Erinnerungen eines Davongekommenen
Na het gillen bleef het lange tijd stil. Niemand naderde het gat in de muur. Na een uur kroop de vrouw des huizes, Grete Schulz, door het gat naar binnen met een brief in haar hand. 

Meer lezen

27 januari 2010 Stars in uniform
Hij speelde in 44 films waaronder 33 westerns en was met 33 medailles de meest onderscheiden militair van het Amerikaanse leger.

Meer lezen

20 januari 2010 Dietrich Bonhoeffer "Dit is het einde, voor mij het begin van het leven"
Er zijn maar weinig Duitsers uit de tijd van WOII die in Nederland geëerd worden. Bonhoeffer is er één van. Een intellectueel, een man die de Hitlergroet zo dom vond dat hij zich daartegen niet verzette.
Meer lezen

13 januari 2010 Douglas 'tin leg' Bader
Douglas verloor de staart van zijn Spitfire en werd gedwongen het toestel te verlaten. Zijn rechter prothese (been) zat bekneld, hij kon er niet uit!

Meer lezen

6 januari 2010 Douglas Bader een legende tijdens zijn leven
Het zal een kleine 40 jaar geleden zijn, dat ik voor het eerst las over deze Engelse gevechtsvlieger, die vele malen is onderscheiden en al tijdens zijn leven een legende werd. Douglas Bader ontpopte zich na zijn vliegopleiding bij de RAF als een bovengemiddeld piloot. Zijn succes als jachtpiloot is, naar zeggen, deels te danken aan het feit dat hij zijn benen miste.

Meer lezen

30 december 2009 Kerstmis 1914 aan het front
Graaf Gleichen, Brigadier General 15th Brigade:"Ze kwamen uit de loopgraven en liepen ongewapend naar ons toe met kistjes sigaren en kerstwensen. Wat konden onze mannen doen? Schieten?

Meer lezen 

24 december 2009 Kerstmis in Battledress
Het Talbot House in Poperinghe fungeerde tijdens WWI als ontmoetingsplek voor Britse militairen. Het huis is vernoemd naar de gesneuvelde officier Gilbert Talbot, zoon van de Anglicaanse bisschop van Winchester en verkeert nog steeds in dezelfde staat zoals het was in 1917. 
Meer lezen

20 december 2009 Mademoiselle from Armentières
Genietend van een Armentières biertje bezongen de Britse soldaten Mademoiselle from Armentières. Dit liedje vindt zijn oorsprong in het voorjaar van 1915. Het verhaal gaat dat Marie Lecocq, een serveerster in Café de la Paix, een oorvijg uitdeelde aan een jonge Britse officier.

Meer lezen

15 december 2009 Operation Chastice
In 1943 werd Guy Gibson geselecteerd als commandant van het nieuwe 617 Squadron, dat de taak kreeg de Möhne Dam, de Eder Dam en de Sorpe Dam te vernietigen. De bom moest worden gedropt op 18 meter hoogte vanaf een vooraf berekende afstand. Deze bom zou over het water springen tot de damwand, daarna omlaag rollen en op een vooraf ingestelde diepte exploderen.

Meer lezen

8 december 2009 Richard Todd
Op het Witte Doek speelde hij in vele films waaronder "The Dam Busters" en "The Longest Day". In een interview dat hij gaf tijdens het maken van de jungle oorlogsfilm "The Long End And The Short End" vertelde hij graag de helft van de moed te bezitten van de kerels die hij gespeeld had op het Witte Doek.
Meer lezen 

3 december 2009 Jedburgh officier Henk Brinkgreve
In Jedburgh Schotland werden de Jedburgh officieren opgeleid. Jongens die als team waar ook ter wereld gedropt werden om in vijandelijk gebied te infiltreren. Henk Brinkgreve was één van hen.
Meer lezen

1 december 2009 Ton's openingsblog
Bloggen...geen idee waar over hij sprak.
Meer lezen

Submenu

Pagina
Menu
INFO

Excursies

Excursies


Onder begeleiding van Ton Wientjen worden er excursies georganiseerd naar het gebied waar de slag om Arnhem plaatsvond. Dit zijn excuries in groepsverband. Bent u als vriendenclub, serviceclub, hobbyclub, enz. geïnteresseerd in een excursie?

Lees verder »

Ton blogt

Ton blogt 


Soms, als Ton tijd heeft, schrijft hij een anekdote over een gebeurtenis die zich afspeelde in de oorlog. Altijd vanuit de gedachtenwereld van de betrokkene geschreven en dus lang niet altijd politiek correct.
 

Lees verder »

Contact


Ton Wientjen
Vaarwerkhorst 71
7531 HL  ENSCHEDE

Telefoon: +31 53 435 69 49
Mobiel1:   +31 61 258 47 78
Mobiel2:   +31 62 351 10 21

Stuur een berichtje

Pagina
Menu
INFO

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Inloggen